Tökéletes sütőtök

Vágólapra másolva!
Az ősz beköszöntével megérkezett a sütőtök a piacokra. Ha már megcsípte a dér, nekiláthatunk a sokféle egészséges és olcsó étel elkészítésének - szakácsunknak, Kaldeneker Györgynek mindig akad egy-két nagyszerű recept a tarsolyában.
Vágólapra másolva!

A sütőtök tápláló, egészséges, ráadásul telis-tele van vitaminnal. Jelentős a karotin tartalma - szervezetünk a karotin segítségével épp annyi A-vitamint állít elő, amire szükségünk van -, segít pótolni a napfény hiányát, rendszeres fogyasztása szép és egészséges barna bőrt eredményez. Jelentősebb mennyiségű C-vitamint, antioxidánst tartalmaz a sütőtök, a magja pedig nagyszerű E-vitamin forrás.

Melengető leves

A sütőtök, mint a közeli rokonai (a cukkini, az uborka vagy a spárgatök) levesnek is kiváló. Igényli a markánsabb fűszerezést, a semlegesebb ízű zöldségfélékhez hasonlóan. Szerecsendió, római kömény, koriandermag, curry, gyömbér lehetnek az ízesítői.

Sütőtök-krémleveshez összevágott hagymát, fokhagymát, diónyi gyömbért és teáskanálnyi római köményt kell olívaolajon megdinsztelni, majd rászórni a curry-t, összekeverni és hozzáadni a meghámozott és kockákra felvágott sütőtököt. Felönteni annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, majd ízesíteni sóval, őrölt szerecsendióval és kevés darált borssal. Főzzük 10-15 percig, majd öntsük fel tejjel. Pár percfőzés után kézi mixerrel pürésítsük, és finomlyukú szitán passzírozzuk át. Bögrékbe tálalva akár állva, nagyobb összejövetelen is felszolgálható, ha nem teszünk bele levesbetétet, kortyolgatva, kanál nélkül is fogyaszthatjuk.

Forrás: sxc.hu


A magas illóolaj tartalmú fűszerek jobban kiadják ízüket, ha forró olajon - lehet ez piruló hagyma is - megpirítjuk. Tökből érdemes annyit a leveses fazékba tenni, hogy ne kelljen sűrítőanyagot használni, önmagától legyen tartalmas a leves. A sütőtök magja megpirítva finom csemege, de az énekesmadarak is szívesen szemezgetnek vele. A leves betétje lehet a héjnélküli pirított tökmag, vagy zsemlekocka.

Köretnek: pürésítve, csőben vagy rozmaringgal sütve

Nem kell igazi szakácsnak lenni, hogy a vasárnapi hús mellé sütőtökpürét készítsünk. A tököket vágjuk több darabba, szedjük ki a magjait, majd a tökhúst tegyük egy tepsibe és süssük puhára. Ha elkészült, kanállal szedjük ki egy tálba a forró sült tököt, daraboljunk rá vajat, reszeljünk rá szerecsendiót, és ízesítsük sóval. Habverővel keverjük habosra. Tejet nem kell hozzáadni, mert a tökhús elég nedves és lágy, elég, ha jól kikeverjük a vajjal. Nagyon fonom sült és rántott hússal, sajttal, de grillezett halakat is köríthetünk vele.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A csőben sütési technikát már régen kitalálták: egy cserépedényt, vagy hosszúkás cserepet hevítettek fel tűzben, majd ebbe tették a sütnivalót. Ma a csőben sütés egy konyhatechnológiai eljárás, ami azt jelenti, hogy a sütésre váró alapanyagot sajtszósszal vagy tejszínnel öntjük le, megszórjuk reszelt sajttal és sütőben pirosra sütjük. A csőben sült tökhöz a sütőtököt vágjuk kétcentis kockákra, tegyük egy vajjal kikent tűzálló tálba, daráljunk rá borsot, tépkedjünk rá zsályaleveleket, ízesítsük sóval, majd öntsük fel annyi tejszínnel, hogy félig ellepje. Szórjuk meg reszelt parmezán sajttal, majd forró sütőben süssük pirosra.

Egyszerűbb a dolgunk, ha a darabokból rozmaringgal sütött sütőtököt készítünk. A tökdarabokra daráljunk borsot, tépkedjünk rá rozmaringleveleket, csorgassuk meg olívaolajjal, majd fél óra állás után terítsük szét egy sütőpapírral borított tepsin. Félórai sütés után maris tálalható sült csirke vagy pecsenye mellé.