Mediterrán töltött kenyér

Vágólapra másolva!
Szakácsunk, Kaldeneker György ezen a héten különleges kenyérfélék receptjeit ismerteti.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
A tésztához: 1 evőkanál méz, 1 csomag szárított élesztő, 25 dkg búzaliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 evőkanál búzadara, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál só

A töltelékhez: 15 db napon szárított paradicsom, 20 dkg feta sajt, 1 marék fekete olívabogyó, 3 szál újhagyma, 1 csokor friss oregánó, 1 csokor zöldpetrezselyem, 3 evőkanál olívaolaja, darált bors.

Elkészítése:
Tegyük egy dagasztóedénybe a kétféle lisztet, adjuk hozzá a sót, a mézet, a szárított élesztőt és a búzadarát. Kapcsoljuk be a dagasztót, majd csorgassunk hozzá két és fél deci langyos vizet, két evőkanál olívaolajat és egy evőkanál mézet.

Pár percig keverjük, majd takarjuk le az edényt, és langyos helyen kelesszük a kétszeresére.

A töltelékhez tegyük egy tálba az összekockázott feta sajtot, a beáztatott és szintén feldarabolt aszalt paradicsomot, a kimagozott olívabogyót, a felaprított petrezselyem zöldjét, az oreganót és az újhagymát. Daráljunk rá borsot, csorgassuk hozzá az olívaolajat, és óvatosan keverjük össze.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A megkelt tésztát borítsuk liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át jól, majd osszuk kétfelé. Nyújtsuk ki ujjnyi vastagságú, téglalap alakú formára, majd osszuk el rajta a töltelék felét.

Göngyöljük fel, mint egy rétest, végeit nyomkodjuk jól össze, majd tegyük sütőlemezre. Villával szurkáljuk meg a tetejét, majd előmelegített sütőben 150-160 fokon süssük 35-40 percig.