Gesztenyeleves

Vágólapra másolva!
Szakácsunk, Kaldeneker György ma egy könnyen elkészíthető és igazán különleges karácsonyi leves receptjét ismerteti.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
20 db gesztenye, 4 szál petrezselyem gyökér, 1 evőkanál vaj,1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 diónyi friss gyömbér, 3 db zsályalevél, 1 zöldségleves kocka, 1 deci tejszín, só, darált bors

Elkészítése:
Éles késsel ejtsünk vágásokat a gesztenyén, tegyük egy sütőlapra és forró sütőben 150 fokon süssük 30 percig. Ha elkészült hagyjuk kissé kihűlni, majd fejtsük le róla a héját.

Forrósítsuk fel a vajat egy fazékban, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát, a gyömbért és a zúzott fokhagymát.

Pároljuk pár percig, majd adjuk hozzá a meghámozott és felkarikázott gyökeret és a meghámozott gesztenyét.

Öntsünk alá pár deci vizet, majd fűszerezzük zsályalevéllel, darált borssal, ízesítsük sóval és a leveskockával. Közepes lángon addig pároljuk, míg a zöldség megpuhul, majd annyi vízzel öntsük fel, hogy jól ellepje.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Öntsük hozzá a tejszínt és főzzük pár percig, majd kézi mixerrel pürésítsük.

Finomlyukú szitán passzírozzuk át és forrón tálaljuk csészékbe vagy üvegpoharakba. Tetejére tej- vagy tejszínhabot is halmozhatunk.