Indiai fűszeres csicseriborsó

Vágólapra másolva!
A keleti konyhák kedvelt zöldségféléje a csicseriborsó: ásványi anyagokban igen gazdag, magas rosttartalma pedig jót tesz az ünnepek után elgyötört, megterhelt gyomornak.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
20 dkg csicseriborsó, 2 evőkanál vaj, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál kurkuma, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál őrölt római kömény, 1 csokor friss korianderlevél, 2 db paradicsom, 2 szál zellerszár, chili paprika 1 teáskanál citromlé, 3-4 db babérlevél, só, darált bors

Elkészítése:
Mossuk meg alaposan a csicseriborsót, majd tegyük egy tálba és öntsünk rá annyi langyos vizet, hogy bőven ellepje, és hagyjuk ázni egy éjszakán keresztül.

Forrósítsuk fel a vajat egy lábasban, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és a fokhagymát. Pároljuk addig, míg üveges nem lesz, majd szórjuk rá a kurkumát és az őrölt római köményt. Forrósítsuk jól össze, hogy a zsiradékban feloldódjanak a fűszerek, majd tegyük hozzá a beáztatott csicseriborsót.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd fűszerezzük őrölt gyömbérrel, darált borssal, chili paprikával, babérlevéllel és összevágott zellerszárral.

Lefedve addig főzzük, míg a borsó megpuhul, ha szükséges a pároló levét pótoljuk vízzel.

Mielőtt levennénk a tűzről, forraljuk hozzá a felkockázott paradicsomokat, és pár csepp citromlével tegyük még pikánsabbá.

Önállóan is fogyaszthatjuk párolt rizzsel, de remek körítés grillezett halak és bárányból készült ételek mellé.