Konyhaművészeti kurzus kicsiknek

Vágólapra másolva!
A francia gyerekek már-már szó szerint az anyatejjel szívhatják magukba a gasztronómia alapszabályait: országszerte konyhaművészeti tanfolyamok indulnak egészen kicsiknek.
Vágólapra másolva!

Sorban állnak a szülők több párizsi főzőiskolánál, hogy beirathassák csemetéiket a legjobb, gyerekeknek szervezett konyhatanfolyamok egyikére. A kurzusokon a kicsik nem játszanak, hanem komoly ismeretekre tesznek szert, méghozzá a 'haute cuisine', a magas konyhaművészet alapjaiból. A tanárok jól ismert, tekintélyes francia séfek.

Az ötlet kitalálóinak és a különböző tanfolyamok szervezőinek több céljuk is van a kezdeményezéssel.

Egyrészt így próbálják visszavezetni a fiatalokat a francia konyha világhírű fogásaihoz. A tizenévesek nagy része ugyanis - akárcsak a világ sok más országában - Franciaországban is gyorséttermekben ebédel legszívesebben. A szervezők azt remélik, hogy akik már kisiskolás korukban megtapasztalják, milyen is egy selymes krémleves, egy zöldfűszeres hal, egy otthon sütött joghurttorta íze, azok később nem esnek majd áldozatul a sivár egyenízeket kínáló étteremláncoknak.

Másrészt Franciaországban sem ismeretlen az egészségtelenül étkező, túlsúlyos gyerekek problémája: a tanfolyamokról beszámoló Grazia magazin adatai szerint a kicsik 13 százaléka tartozik ebbe a csoportba. A szervezők tehát azt is ígérik a családoknak, hogy a gyerekeket megismertetik az egészséges alapanyagokkal, módszerekkel. A kicsik pedig remélhetőleg majd felnőtt korukban is automatikusan ezeket fogják alkalmazni, választani a saját konyhájukban.

Párizsban az elegáns Champs-Elysées sugárúton áll a világhírű francia École Lenotre szakácsiskola Pavillon Elysée étterme. A gyerekek ennek a konyháiban ismerkedhetnek a lábasokkal, fazekakkal. Fehér kötényben, szakácssapkával a fejükben dolgoznak. A 8-11 évesek tésztát gyúrnak, habot vernek, kevernek-formáznak, és egyszerű, de ízletes ételekkel lepik meg a szüleiket. A 12-16 éves korosztály tagjai pedig már egészen komoly csemegéket is készítenek a tűzhely mellett.

A cél ugyanaz, de a hangulat kicsit más az A la carte egyesület konyháiban. A kurzus, emelyen már 6 évesek is részt vesznek, a város kevésbé elit, inkább bohém hangulatáról ismert negyedében folyik, és itt maguk a főzőórák is lazábbak. A menüt itt a papák-mamák és a gyerekek együtt találják ki, és ha kedvük van hozzá, a szülők is részt vehetnek a foglalkozásokon.

A legújabb hóbort már vidéken is hódít: Lyon neves La Rotonde éttermében is negyven, 7-13 éves gyerek tanulmányozza a piskótakészítés, a tortasütés alapjait.

A különórákat persze nem minden család engedheti meg magának. Attól függően, hogy milyen tekintélyes iskolába kívánják járatni a gyerekeket, egy-egy óra díja 30-40 eurónál kezdődik.

De cserébe micsoda büszkeség töltheti el a szülőket, amikor a kicsik maguk készítik el az ínyencségeket a saját zsúrjaikra. A Grazia magazinnak nyilatkozó egyik anyuka mindössze azon sopánkodott, hogy 9 esztendős kislánya a tanfolyam elvégzése óta már nemigen tudja megenni a krumplipürét, ha nincs benne egy csipetnyi szarvasgomba...

lzs