Diéta japán módra

Vágólapra másolva!
Nemcsak karcsúságot, de a szépség és az életerő megőrzését is ígéri a legújabb, Amerikában divatos diéta, amely a japán gasztronómián alapul.
Vágólapra másolva!

Nagy feltűnést keltett egy japán származású reklámszakember, Naomi Moriyama nemrégiben könyve az Egyesült Államokban. A Japán nők nem híznak és nem öregszenek című írásműben, a szerző megosztja olvasóival a japán hölgyek karcsú alakjának és feszes bőrének titkait.

"Amikor megérkeztem az Egyesült Államokba, azokat az ételeket kezdtem el enni, és annyit, mint többiek, és hamarosan azt vettem észre, hogy hízok"- írja Moriyama. "Rémisztő sebességgel szedtem magamra a kilókat. Azután visszatértem azokhoz a főzési és étkezési szokásokhoz, amelyet az édesanyám tanított meg otthon, a tokiói konyhánkban, és a hatás nem maradt el."

Nem kell mindig szusi!

A "japán diétát" egyáltalán nem bonyolult betartani, hiszen nem kell minden este szusit vagy más hagyományos japán ételt fogyasztani - elegendő, ha betartunk néhány alapszabályt:

- A leginkább kedvelt és ajánlott ételek a rizs, a halfélék, a szója, a különböző zöldségek és gyümölcsök. Elsősorban ezekből állítsuk össze az étrendünket.

- A japán adagok meglehetősen kicsik - ezekhez képest nem csak egy amerikai, de egy európai porció is extra méretűnek számít. Szejünk keveset, így még akkor sem esszük túl magunkat, ha mindent elfogyasztunk a tányérunkról.

- A reggeli a nap legfontosabb étkezése, és Japánban elképzelhetetlen a miszoleves nélkül - de ehelyett természetesen ihatunk zöld teát is.

- A japánok kevés zsiradékkal főznek, és alapvetően sokkal jobban kedvelik a nyers ételeket, mint a sült-főtt fogásokat.

- A kenyeret általában rizzsel helyettesítik.

Miszóleves

Az egyik legegyszerűbb miszóváltozathoz három deci hideg vizet felteszünk melegedni. Amíg melegszik, beleteszünk személyenként fél-fél tasak dasi levesport (a dasi egyfajta algából készült erőleves, instant változatát itthon is lehet kapni), egy kevés vékonyra vágott póréhagymát. Ha felforrt, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a szójapasztát, és a kockacukor méretűre vágott tofut. A szójapasztával és a tofuval már ne főzzük tovább. Készíthetjük zöldségekkel, gombával is, fűszerezhetjük chilivel vagy borssal.
Forrás: Szarvasgomba



- A japánok sokkal jobban kedvelik az apró, ízletes és gyümölcsös desszerteket, mint a krémes, vajas, kalóriadús édességeket.

- A japán nők nem sanyargatják magukat: mindent megkóstolnak, amit csak megkívánnak, de csak néhány falatot esznek belőle. Ha mi is így teszünk, biztosan nem lesz szükségünk diétára.

- Végül: ne tömjük magunkat puffadásig. Együnk nyugodtan, kényelmes tempóban, és próbáljuk meg akkor abbahagyni az étkezést, amikor 80 %-ig van tele a gyomrunk.