Nagy feltűnést keltett egy japán származású reklámszakember, Naomi Moriyama nemrégiben könyve az Egyesült Államokban. A Japán nők nem híznak és nem öregszenek című írásműben, a szerző megosztja olvasóival a japán hölgyek karcsú alakjának és feszes bőrének titkait.
"Amikor megérkeztem az Egyesült Államokba, azokat az ételeket kezdtem el enni, és annyit, mint többiek, és hamarosan azt vettem észre, hogy hízok"- írja Moriyama. "Rémisztő sebességgel szedtem magamra a kilókat. Azután visszatértem azokhoz a főzési és étkezési szokásokhoz, amelyet az édesanyám tanított meg otthon, a tokiói konyhánkban, és a hatás nem maradt el."
Nem kell mindig szusi!
A "japán diétát" egyáltalán nem bonyolult betartani, hiszen nem kell minden este szusit vagy más hagyományos japán ételt fogyasztani - elegendő, ha betartunk néhány alapszabályt:
- A leginkább kedvelt és ajánlott ételek a rizs, a halfélék, a szója, a különböző zöldségek és gyümölcsök. Elsősorban ezekből állítsuk össze az étrendünket.
- A japán adagok meglehetősen kicsik - ezekhez képest nem csak egy amerikai, de egy európai porció is extra méretűnek számít. Szejünk keveset, így még akkor sem esszük túl magunkat, ha mindent elfogyasztunk a tányérunkról.
- A reggeli a nap legfontosabb étkezése, és Japánban elképzelhetetlen a miszoleves nélkül - de ehelyett természetesen ihatunk zöld teát is.
- A japánok kevés zsiradékkal főznek, és alapvetően sokkal jobban kedvelik a nyers ételeket, mint a sült-főtt fogásokat.
- A kenyeret általában rizzsel helyettesítik.
Miszóleves |
- A japánok sokkal jobban kedvelik az apró, ízletes és gyümölcsös desszerteket, mint a krémes, vajas, kalóriadús édességeket.
- A japán nők nem sanyargatják magukat: mindent megkóstolnak, amit csak megkívánnak, de csak néhány falatot esznek belőle. Ha mi is így teszünk, biztosan nem lesz szükségünk diétára.
- Végül: ne tömjük magunkat puffadásig. Együnk nyugodtan, kényelmes tempóban, és próbáljuk meg akkor abbahagyni az étkezést, amikor 80 %-ig van tele a gyomrunk.