Puliszkával töltött gombafejek

Vágólapra másolva!
Egy legtöbbek számára csak a népmesékből ismert kukoricaétel, a puliszka XXI. századi válozatának elkészítésével is megimerkedhetünk, egy vegán előétel receptjén keresztül.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:

8 db nagyméretű csiperkegomba, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál balzsamecet, 5-6 szem napon szárított paradicsom, 5-6 szem fekete olajbogyó, 1 evőkanál vaj, 2,5 dl tej, 10 dkg kukoricadara, só, darált bors, reszelt parmezán sajt, 1 db zöldségleves kocka.

Elkészítés:

Öntsünk egy nagy serpenyőbe 6 dl vizet, tegyük bele a zöldségleves-kockát, a balzsamecetet, majd ízesítsük sóval és kevéske darált borssal.

Forraljuk fel, majd tegyük bele a megmosott, megtísztított, gombafejeket. Forraljunk rajta egyet, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk a kihűlni a szaftban.

Míg hűl a gomba, készítsük el a kukoricadarás tölteléket: forrósítsuk fel a vajat egy lábasban, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát, a kisebb darabokra felaprított szárított paradicsomot és az olajbogyót, majd pároljuk néhány percig. Öntsük hozzá a tejet és még 2 dl vizet, forraljuk fel, majd lassan, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a kukoricadarát és egy fél leveskockát, majd borssal, sóval ízesítsük.

Lassú lángon, kevergetve főzzük körülbelül 10 percig.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

Tegyük egy vajjal vagy olívaolajjal kikent tűzálló edénybe a lecsepegtetett gombafejeket, majd töltsük meg mindegyiket a puliszkás töltelékkel. Egyszerűbb, ha a kész masszát nyomózsákba tesszük, és úgy töltjük meg a gombákat. Szórjuk meg reszelt parmezánnal a tetejét, majd tegyük előmelegített sütőbe, és 160 fokon süssük körülbelül 10 percig.

Friss ropogós salátalevelekkel tállajuk.