Málnás lepény

Vágólapra másolva!
Szakácsunk mai desszert ajánlata már a nyarat idézi.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók
A tésztához: 2.5 pohár sima búzaliszt, 1 pohár teljes kiőrlésű liszt, fél csomag friss élesztő, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál vaj, 2 dl tej, 2 tojás sárgája, 1 csipetnyi só.

A töltelékhez: 1 pohárnyi málnalekvár, 70 dkg málna, 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 csipetnyi fahéj, 1 csipetnyi só, 1 csomag vaníliás cukor

1 pohár = 2,5 dl

Elkészítés
A tésztához morzsoljuk el az élesztőt egy pohárban, adjunk hozzá félpohárnyi langyos vizet, majd keverjük el benne a cukrot is. Öntsük bele egy keverőtálba a kétféle lisztet, és ízesítsük egy csipetnyi sóval. Öntsük rá a felfuttatott élesztőt, majd kezdjük el dagasztani - dagasztógéppel vagy kézzel - és kis adagokban adjuk hozzá a langyos tejet, majd a tojások sárgáját és a szobahőmérsékletű vajat is. Addig keverjük míg a tészta elválik az edény falától. Tegyük langyos helyre, és kelesszük kétszeresére.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Ha megkelt, borítsuk liszttel megszórt deszkára és nyújtsuk egy centi vastagságúra. Kenjünk ki egy közepes méretű tepsit vajjal, szórjuk meg liszttel és helyezzük rá a kinyújtott tésztát. Igazgassuk el a széleinél, hogy a tepsit teljesen kitöltse. Oldalainál nyomkodjuk kissé a peremére, nehogy a málna leve sütéskor kifolyjon.
Kenjük meg a kinyújtott tésztát a málnalekvárral, majd szórjuk rá a málnaszemeket. Elkészítéséhez használhatunk mélyhűtött "gurulós" málnát is.

Tegyük egy keverőtálba a lisztet, morzsoljuk bele a hideg vajat, adjuk hozzá a porcukrot, csipetnyi fahéjat, sót és a vaníliás cukrot. Morzsoljuk jól össze, majd szórjuk a málnaszemekre.

Tegyük előmelegített sütőbe, és 170 fokon 20-25 percig süssük .