Csőben sült spárga

Vágólapra másolva!
Érdemes kihasználni a spárgaszezont - együnk minél többet ebből a variálható, kellemes ízű és kalóriaszegény liliomféléből!
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
2 csokor zöldspárga, 10 dkg vaj, 5 dkg liszt, fél liter tej, 2 tojássárgája, 20 dkg trappista sajt, só, őrölt szerecsendió, őrölt bors

Elkészítése:
A spárgák végeit vágjuk le, majd spárgapucolóval vagy burgonyahámozóval tisztítsuk meg.

Forraljunk fel egy nagy fazékban sós vizet, majd tegyük bele a spárgaszálakat. Főzzük két percig, utána lapátkanállal szedjük ki egy hideg vízzel telt edénybe. Ha kihűlt csepegtessük le jól.

Egy lábasban forrósítsuk fel a vajat, tegyük bele a lisztet, keverjük össze és kis adagokban állandó keverés mellett öntsük hozzá a forró tejet. Jól forraljuk ki.

Még melegen keverjük bele a tojássárgáját, 10 dekányi reszelt sajtot, sóval, őrölt szerecsendióval és őrölt borssal ízesítsük.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A lecsepegtetett spárgákat tegyük egy vajjal kikent tűzálló tálba vagy tepsibe. Tetejére kanalazzuk a sajtos mártást, majd a maradék sajtot is reszeljük rá. Forró sütőben 150 fokon süssük 30-35 percig, még aranybarna színű nem lesz.

Önálló, húsnélküli ételként is fogyaszthatjuk, de körítésnek grillezett halakhoz, sajtokhoz és pecsenyékhez is kínálhatjuk.