Almakenyér

Vágólapra másolva!
Szakácsunk, Kaldeneker György ma egy különleges kenyérféle receptjét ismerteti - nagyszerű kísérője lehet a reggeli tejeskávénak, vagy a délutáni teának.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
50 dkg alma, 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 50 dkg fehér búzaliszt, 3 teáskanál só, 1 csomag szárított élesztő, 1 evőkanál cukor, 10 dkg vaj

Elkészítése:
Vágjuk nagyobb, körülbelül két centis darabokra a kimagozott almákat. Egy serpenyőben forrósítsunk fel egy evőkanálnyi vajat, majd tegyük bele az almadarabokat. Közepes lángon pároljuk 2-3 percig, míg nem barnulni kezd.

Szórjuk egy dagasztótálba a liszteket, adjuk hozzá a sót, a szárított élesztőt, a cukrot és az olvasztott vajat. Tegyük bele a kihűlt párolt almát is, majd kezdjük el dagasztani. Annyi langyos vizet öntsünk mindig hozzá, hogy kemény kenyértésztát kapjunk.

Addig dagasszuk, míg a tészta az edény falától el nem válik. Ha elkészült, tegyük langyos helyre, takarjuk le tiszta konyharuhával, majd kelesszük kétszeresére.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A megkelt tésztát borítsuk egy liszttel meghintett deszkára, osszuk háromfelé, majd egyenként gyúrjuk át jól. Formázzunk belőle ovális cipókat, majd tegyük sütőlapra. A cipókat beletehetjük tégla alakú sütőformába is. Vágjuk be késsel a tetejét, és még kelesszük legalább 15 percen keresztül.

Tegyük előmelegített sütőbe, és 170 fokon süssük legalább 45-50 percig. Ha elkészült, a sütőformában készített kenyeret borítsuk ki, és hagyjuk kihűlni. A már kihűlt kenyeret zacskóba téve akár le is fagyaszthatjuk.