Epres-mandulás pite

Vágólapra másolva!
Még tart az eperszezon - érdemes kihasználni, hogy ilyenkor a legfinomabb ez a gyümölcs. Szakácsunk, Kaldeneker György ma egy könnyű sütemény receptjét ismerteti.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
30 dkg liszt, 30 dkg cukor, 3 egész tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg vaj, 1 csomag sütőpor, 2,5 dl tej, 50 dkg eper, 5 dkg szeletelt mandula

Elkészítése:
A vajat egy keverőtálban keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a tojásokat, a vaníliás cukrot, majd a liszttel elkevert sütőport és kis adagokban a tejet.

Finomabb lesz a sütemény, ha egy kis reszelt citromhéjat és citromlevet is keverünk a tésztába.

A tésztát öntsük kivajazott és liszttel megszórt nagyobb, kerek tortaformába, majd simítsuk jól el.

A megmosott és lecsepegtetett eperszemeket tegyük a tészta tetejére, szórjuk meg a szeletelt mandulával, majd előmelegített sütőben 140-150 fokon süssük körülbelül 30-35 percig.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Érdemes fogvájóval sütéspróbát tenni. Szúrjuk a fogvájót a tésztába, és ha már nem ragad rá, akkor biztosak lehetünk, hogy teljesen átsült a piténk.

Ha elkészült vágjuk cikkekre, tegyük nagy tányérra, szórjuk meg porcukorral és csorgassuk meg friss eperből készített öntettel.

Az öntethez tegyünk egy tálba megtisztított epret, szórjunk rá ízlés szerint cukrot, és csepegtessünk rá citromlevet. Kézi mixerrel pürésítsük, majd finomlyukú szitán passzírozzuk át.