Gyereketető

Vágólapra másolva!
Mi tegyen a szülő akkor, ha gyermeke a serkentő reggeli és az egészséges ebéd után uzsonnára nem zöldséget vagy gyümölcsöt, hanem chipset kér? Ha már ő is inkább a reklámok alapján dönt, ha válogatós, ha folyton azzal példálózik, a padtársa anyukája mindig klasszabb tízórait csomagol? Beetetős tippjeink következnek.
Vágólapra másolva!

Mi, felnőttek, jobb esetben tisztában vagyunk azzal, hogy mennyire és miért fontos teljes kiőrlésű gabonatermékeket, gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani - rendszeresen. Esetleg meg is tesszük. De hogyan szoktassuk rá a gyerekeket? Ehhez Tihanyi-Kovács Renáta dietetikus, a féléves Peti édesanyja adott tippeket.

- Hagyjuk, hogy a gyerek választhassa ki a köretet - a bulgurt például nagyon szeretik a kicsik -, a nagyobbak az elkészítésben is segíthetnek. Mindig 2-3 alternatívát kínáljunk fel: legyen közte rizs, árpagyöngy, bulgur, barna tészta, burgonya.

- A helyettesítésen van a hangsúly, nem a választékon: kínáljunk fehér kenyér helyett barnát, rizsből szintén barnát és így tovább. Használjuk a "barnákat" egytálételeknél is: csinálhatunk "rizseshúst" bulgurral, vagy a zöldséglevesbe, betétként, főzzünk barna rizst. Kísérletezzen a helyettesítéssel a lisztnél is: eleinte a goffri, a muffin vagy palacsintatésztában csak a fele lisztet helyettesítse zabliszttel, s ha ízlik a gyereknek, többet is tehet bele - ezt természetesen más recepteknél is alkalmazhatja.

- Gyümölcsöt is belophatunk válogatós csemeténk ételébe: ha a süteményt sütünk, akkor az olaj egy részét 100%-os almalével helyettesítse. Ez zsírmentes és finom.

- Ebédkor, a főfogás részeként, vagy a hagyományos desszertet helyettesítendő, mindig legyen valami gyümölcsös alternatívánk. A gyerekek a gyümölcslevest, a gyümölcssalátát, gyümölcsnyársat, vagy a gyümölccsel töltött húst szívesen választják - és talán előbb megeszik, mint a nyers gyümölcsöt. Gyümölcssalátához igyekezzünk különböző textúrájú gyümölcsöket összekeverni: ropogós almát, krémes banánt és lédús narancsot.

- Koruktól függően a gyerkőcök segíthetnek megvenni, megtisztítani, meghámozni, felvágni a gyümölcsöt, zöldséget, a nagyobbak komplikáltabb fogások elészítésében is segíthetnek. Egyrészt óriási sikerélmény a család ebédjét megfőzni - anyával vagy apával, de ez mellékes -, másrészt a gyerekek szívesebben megeszik azt, amiben az ő kezük munkája is benne van.

- Ha vásárolunk, engedjük meg a gyereknek, hogy kiválasszon valamilyen gyümölcsöt, zöldséget - akár valami sosem látott izgalmas külsejű egzotikusat is -, amit otthon megkóstolhatunk.

- Az ebédnél, vacsoránál a tányért díszítsük gyümölcsszeletekkel, vagy dekoráljuk ki a tányérját különböző zöldségekkel - úgy, ahogy azt étteremben is szokták.

- Cukorka helyett nyomjunk mazsolát nyomjunk a kezébe.

- Színesítsünk: a salátákat, a rizst, a krumplit bébirépával, reszelt céklával vagy vöröskáposztával, esetleg spenótlevelekkel, a krumplipürét gazdagíthatjuk összeturmixolt zellerrel, átpasszírozott borsóval, áttört fehérrépával, vagy készíthetjük fele részben édesburgonyából, esetleg sütőtökből is.

- A gyorsétteremben, a játékfigurákkal kínált kedvenc menüjéről nyilván lehetetlen lebeszélni - igyekezzünk azt egészségesebb falatokkal kiegészíteni: rendeljünk100%-os gyümölcslevet, gyümölcssalátát esetleg almachips-szet. Előre egyezzünk meg vele, hogy egy ételt ő választ, egyet pedig mi.

Egészséges nass
- Az uzsonna és tízórai esetében a legfontosabb, hogy az apró falatok készen állnak - ilyeneket (például a kukoricát, rizst, borsót is) szívesebben eszik a gyerekei. Lehet tehát teljes kiőrlésű gabonából készült babapiskóta, kétszersült vagy melegszendvics, és az uzsonna kiegészítői lehetnek a különböző, falatnyi zöldségek (retek, karalábé, répa, cukorborsó stb.)
- Mindig tartsunk egy tál friss gyümölcsöt az asztalon, vagy a hűtőszekrényben, a legalsó polcon - amit akár ki is nevezhetünk az ő polcának. Előbb választja csemeténk azt, amit lát.
- Sok gyümölcshöz jól passzol a mártogatós dresszing. Alacsony zsírtartalmú joghurtból vagy pudingból csináljunk szószt az eperhez vagy a sárgadinnyéhez.
- Minden tízóraihoz csomagoljunk 100%-os gyümölcslevet - hogy ne a büfében vegyen kólát vagy más cukros üdítőt. Tulajdonképpen már ez is egy adag gyümölcs.



Úgy mint a nagyok - csak kicsiben

A gyerekek könnyebben és szívesebben fogadnak el ételt olyan környezetben, ami számukra kényelmes és tetszetős. Ha etetőszéket használunk, mintás, rajzfilmhősökkel díszített gyerek-étkészletet és színes műanyag evőeszközöket, máris gyorsabban fog kanalazni. Tálaljuk az ételeket ugyanakkor felnőtt-módra: a csemeténk motorikus képességeit is fejleszti és az önbizalmát is növeli, ha maga vehet ki, neki tetsző mennyiséget a nagy tálból.

"Ráadásul így a szülő képbe kerül az étvágyával kapcsolatban - mondja Dr. Varga László, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Élelmiszertudományi Intézetének docense. " A gyermekek tápanyag-szükséglete akár havonta is változhat."

"A kicsik egyébként hihetetlen mennyiséget képesek elfogyasztani - de időbe telik, amíg hatékonyan tudják használni a villát, a kést, amíg megtanulják hogyan szolgálják ki magukat, vagy hogy melyik ételt hogyan a legkönnyebb elfogyasztani. Ezért ne sürgessük a gyereket, ne mondjunk olyanokat, hogy "mit szöszmötölsz?" "egyél már végre!" - inkább hagyjunk neki időt. legyünk türelmesek. Egy ebéd akár egy órát is igénybe vehet. És végül, a legfontosabb: ne várjuk el tőle, hogy az utolsó falatig mindent felfaljon. Ez rossz étkezési szokások kialalásához vezethet, hiszen negatív érzéseket kelt a gyerekben az evéssel kapcsolatban." - fejezi be a kétgyermekes gyakorló apuka.