Krumplis omlett pirított gombával

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:

20 dkg héjába főtt burgonya, 1 dl tejszín, 5 dkg vaj, só, darált bors, 4 ág friss majoranna, 1 csokor petrezselyem, 1 csokor metélőhagyma, 4 db tojás, 30 dkg shiitake gomba, szerecsendió, 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:

Reszeljük le a megfőzött burgonyákat egy sajtreszelőn, majd tegyük egy tálba. Öntsük hozzá a tejszínt, a felvert tojásokat, ízesítsük sóval, darált borssal, kevés reszelt szerecsendióval. Tépkedjük bele a majoranna leveleit, tegyük hozzá az összevágott petrezselyem zöldjét, majd az egészet jól dolgozzuk össze.


Hevítsük fel a vajat egy közepes méretű serpenyőbe, majd öntsük bele a burgonyás masszát. Közepes lángon süssük addig, míg az alja szilárdulni nem kezd. Tegyük serpenyővel együtt előmelegített sütőbe, és 150 fokon süssük negyed órán keresztül.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Míg az omlett a sütőben sül, készítsük el hozzá a sült gombát. A megmosott gombákat csepegtessük el jól, majd egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel két evőkanálnyi olívaolajat. Tegyük bele a gombát és erős lángon, állandóan rázogatva süssük egy-két percig. Közben fűszerezzük darált borssal és egy centis darabokra felvágott metélőhagymával.

Ha elkészült a burgonyás omlett, vegyük ki a sütőből, vágjuk nagyobb cikkekre. Tegyünk nagy tányér közepére megmosott rukola, vagy spenótleveleket, helyezzük rá az felcikkezett omlettet, majdhalmozzunk a tetejére a sült gombát.

Shiitake gomba helyett használhatunk erdei rókagombát, kisfejű csiperkét vagy vargányát is.