Paradicsomos pite

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
A tésztához: 10 dkg búzaliszt, 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 10 dkg margarin, csipetnyi só

A töltelékhez: 2 tojás, 3 dl tejszín, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 evőkanál olívaolaj, 2 ág friss kakukkfű, 2 fej paradicsom, 15 dkg füstölt sajt, só, darált bors

Elkészítése:
Tegyük a liszteket egy tálba, szórjunk rá csipetnyi sót, majd szeleteljük rá a jéghideg margarint. Kezünkkel rövid idő alatt morzsoljuk össze, majd csorgassunk hozzá pár evőkanál hideg vizet, és gyúrjuk lágyabb tésztává.

Nem baj, ha tésztában maradnak kisebb margarin darabok, ettől lesz majd ropogósan porhanyós. Tegyük egy kis tányérra, takarjuk le, majd pihentessük egy kicsit a hűtőben.

A pihentetés után lisztezett deszkán nyújtsuk ki fél centi vastagságúra, majd béleljünk ki vele egy vajjal kikent és liszttel meghintett kerek, peremes sütőformát, kilógó széleit éles késsel vágjuk le.

A töltelékhez szeleteljük fel karikára a vöröshagymát, majd egy serpenyőben olívaolajon pároljuk meg. Fűszerezzük kakukkfűlevéllel, darált borssal és kevés sóval.

Ha kissé kihűlt tegyük a kibélelt formába, szórjuk rá az összekockázott sajtot, majd készítsük el a tejszínes öntetet.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Egy kis tálba öntsük a tejszínt, üssük bele a tojásokat, ízesítsük sóval és kevés darált borssal, szerecsendiót is reszelhetünk bele. Keverjük jól össze, és öntsük a hagyma tetejére.

Szeleteljük fel a paradicsomokat, majd ezt is helyezzük a megtöltött pite tetejére.

Szórhatunk még rá kakukkfűleveleket, majd előmelegített sütőben 150 fokon körülbelül 35-40 perc alatt süssük pirosra.

Ha elkészült, vágjuk cikkekre, tálaljunk nagy tányérra, mellé friss ropogós salátaleveleket körítsünk.

A hagymával piríthatunk együtt pár szelet húsos bacon szalonnát is.