A kiürülő uzsonnatáska titka

Vágólapra másolva!
Vége a nyárnak - s ez a legtöbb iskoláskorú számára a tragédia határát súrolja: jönnek az álmos reggelek, az unalmas és/vagy félelmetes tanórák, és az otthoni kívánság-ebédek után a kötelező menza-koszt. Ez utóbbi a szülőt is érzékenyen érinti, hiszen neki kell gondoskodnia arról, hogy gyermeke az ebédszünetig és - válogatós gyerek vagy délutáni különórák esetén - az után se lásson lilát az éhségtől. Nézzük, mi kerüljön az uzsonnásdobozba, ami egészséges - és nagy valószínűséggel el is fogy.
Vágólapra másolva!

Csemeténk egésznapos élelmezéséről gondoskodni nem egyszerű feladat. Egyrészt a "két kenyér között egy harmadik" típusú szendvics-variációk még a legalacsonyabb gasztronómiai igényekkel bíró gyermek monotonitás-tűrését is kikezdik két hét után - erről a heti iskoltáska-rovancs során rendre megtalált szikkadt téliszalámisszendvics-darabok tanuskodnak.

Másfelől viszont, míg csemeténk a vakáció alatt - jó esetben - szülői-nagyszülői-pedagógusi felügyelet mellett, naponta ötször, a napszaknak és a teljes értékű táplákozás követelményeinek megfelelően étkezett, addig ki tudja, mit venne magának tízóraira az iskolai büfében vagy a sarki közértben, a kezébe nyomott uzsonnapénzből. Valószínűleg nem sonkás zsemlét - ha lehet csipszet, gumicukrot, kekszet, hamburgert, kólát is kapni.

Pedig a gyerekek optimális testi és szellemi fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás és életmód, a helyes táplálkozási szokások kialakítása, s ez nagyrészt szülői feladat. Ennek egyik hatékony eszköze lehet a tudatos, változatos tízórai- és uzsonnakészítés. A befektetett energia sokkal kisebb, mint a gyerekek helyes, tudatos táplálkozásával járó előnyök - állítja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevele.

A változatosságnak nem csak a gyerek étkezési kedvének fenntartása szepontjából van jelentősége: az összes makrotápanyagot (fehérje, zsír, szénhidrát) és mikrotápanyagot (vitaminok, ásványi anyagok) csak a kellően változatos, minél többféle élelmiszercsoportot illetve élelmiszert tartalmazó étrenddel lehet biztosítani a fejlődő szervezet számára.

A megfelelő tápanyag-ellátottság, a helyesen összeállított étrend, a rendszeres étkezés és életmód mind hozzájárul az egészség megőrzéséhez, illetve egyes táplálkozással, életmóddal összefüggő betegségek kialakulásának megelőzéséhez.

Az uzsonnásdoboz összeállításánál fontos...

- a változatosság: a gyerekeknek ne minden nap ugyanolyan szendvicset vagy gyümölcsöt csomagoljunk, mert pár nap után megunják, és nem fogják elfogyasztani. Ha mégis megennék akár egy héten át is, akkor sem jó megoldás, mert a változatosság elve nem érvényesül, és ha ez az egyéb étkezéseire is jellemző, a megfelelő tápanyag-ellátottság nem biztosítható.

- az ízlés: ha tudjuk, hogy valamilyen élelmiszert a gyerek egyáltalán nem szeret, nem érdemes csomagolni neki, mert nem fogja elfogyasztani. Ha pl. a tejtermékek közül a joghurtot és kefírt nem fogyasztja szívesen, akkor kerüljön a tízórais és uzsonnás zacskójába túróféle vagy sajt.

- a mennyiség:az ételek mennyiségénél vegyük figyelembe a gyermek életkorát, igényeit. Ha a gyerek napi ötször étkezik, akkor a tízóraira vagy uzsonnára nem kell 3-4 szendvicset, és egy fél kiló gyümölcsöt csomagolni.

- az eltarthatóság: fontos, hogy a csomagolt étel a fogyasztásig ne romoljon meg. A tej- és hús alapú alkotókat tartalmazó szendvicseket, salátákat érdemes a tízóraira fogyasztani, és nem a nyári vagy az ősz eleji viszonylag meleg napokon. Ha a tej- és hústerméket tartalmazó szendvicseket előző este készítjük el, akkor másnap reggelig becsomagolva mindenképp hűtőben kell tárolni. Az is jó megoldás lehet - ha van rá lehetőség - hogy a tízórai vagy az uzsonna részét képező tejet, joghurtot, kefírt a gyerek az iskolai büfében veszi meg, és elég otthonról csak pékárut, kekszet, müzliszeletet, tej- és hústermék nélküli szendvicset vinnie.

- a csomagolás: a szendvicseket, pékárukat érdemes szalvétán kívül nejlonzacskóba is betenni, hogy fogyasztásig ne száradjon ki. A saláták, gyümölcsök esetében jó megoldás lehet a jól záródó műanyag doboz.

(Forrás: MDOSZ)