Padlizsános pizza

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
A tésztához: 25 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 6 evőkanál olívaolaj, csipetnyi só, csipetnyi cukor, 20 dkg vöröshagyma

A feltéthez: 2 db kisebb padlizsán, 2 fej fehér édes hagyma, 3 szem paradicsom, 4 evőkanál padlizsánkrém, só, darált bors, 10 dkg kecskesajt, 2-3 ág friss oregano, 3 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:
Szeleteljük fel vékony, körülbelül fél centis szeletekre a padlizsánt, majd forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy serpenyőbe. Tegyük bele a padlizsánszeleteket, daráljunk rá borsot, szórjuk meg sóval, és tépkedjünk rá az oregano levelekből. Állandóan kevergetve addig pirítsuk, míg a padlizsán puha és szaftos nem lesz. Ha elkészült, vegyük ki a serpenyőből.

Öntsünk még egy evőkanálnyi olívaolajat a serpenyőbe, és tegyük bele a szintén egy fél centis szeletekre felvágott hagymát, erős lángon pirítsuk mindkét oldalát egy-egy percig. A hagymakarikákat ne csak egyszer fordítsuk meg, vigyázzuk ne essen szét.

A tésztához öntsünk 125 ml langyos vizet egy kis edénybe, tegyünk hozzá egy csipetnyi cukrot és sót, morzsoljuk bele az élesztőt, csorgassuk bele a maradék olajat, majd keverjük jól össze. Tegyük langyos helyre, és futassuk fel 15 perc alatt.

Szórjuk a lisztet egy dagasztótálba, öntsük rá a kovászt, adjuk hozzá a megpirított hagyma felét, majd dagasszuk lágyabb kenyértésztává. Takarjuk be konyharuhával, és kelesszük kétszeresére.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A megkelt tésztát borítsuk liszttel meghintett deszkára, majd formázzunk belőle fél maréknyi gombócokat. Nyújtófával nyújtsuk ki egy centis vastagságúra, majd helyezzük egy sütőlapra.

Kenjük meg alaposan a kinyújtott tésztát a padlizsánkrémmel, majd osszuk el a tetején a megsütött padlizsánszeleteket, erre tegyük a sült hagymakarikákat és a paradicsomszeleteket. Szórjuk meg oreganóval, és osszuk szét a tetején a vékonyra felszeletelt kecskesajtot.

Tegyük előmelegített forró 180 fokos sütőbe, és süssük körülbelül 15-20 percen keresztül. Ha elkészült, még melegen vágjuk kisebb darabokra, tegyük nagy tányérokra, mellé salátaleveleket, vagy bazsalikomlevéllel ízesített paradicsomsalátát tálaljunk.

A padlizsánkrém helyett megkenhetjük a pizza tésztát bazsalikompestóval vagy paradicsomszósszal is.