Pasik, csajok és a csók

Vágólapra másolva!
Nem újdonság, hogy a nők számára az előjáték minden formája különleges jelentőséggel bír. A csók azonban még a szokásosnál is több szerepet kap abban, hogyan ítélik meg a nők a partnerüket, sőt, az, hogy egy pasi hogyan csókol, az egész kapcsolat jövőjét döntően befolyásolhatja - derült ki egy amerikai kutatásból.
Vágólapra másolva!

Ha két barátnő találkozik, és az egyiknek esetleg új barátja van, akkor általában a "beszélgetési rutin" része, hogy alaposan kivesézzék az illető szexuális (és egyéb) képességeit. Jó-e megfogni a kezét; hogyan ölel át a moziban; milyen illata van a bőrének; és talán a legfontosabb: hogyan csókol. Ha férfiak találkoznak, ugyanez a beszélgetés alig pár mondatból áll - és legkevésbé a csókról szól. Egyszerűen, a férfiak nem tulajdonítanak a csóknak akkora jelentőséget, mint a nők.

Egy nemrég publikált amerikai kutatásból azonban kiderül: a nők számára az egyik legmeghatározóbb élmény egy párkapcsolatban az, hogy a férfi hogyan csókol: ha ugyanis nem teljesíti a nő által "elvártakat", az akár a kapcsolat végét is jelentheti.

Így van ezzel Zsóka is, aki két és fél év után szakított a barátjával - igaz, nemcsak a csókok hiánya és minősége miatt, de az, amit a másik fél a szájával művelt, belejátszott abba, hogy végül véget ért a kapcsolatuk.

"István nagyon rendes pasi volt, minden értelemben imádtam, ráadásul tökéletesen kiegészítettük egymást" - meséli. "Azonban amikor csókolózásra került a sor, olyan volt, mint a hideg zuhany. Egyáltalán nem azt nyújtotta, amire én vágytam, és bár az elején próbáltam tanítgatni, vagy beszélni vele, nem nagyon használt. Egy idő után már csak egy puszit nyomtunk a másik szájára. Ezzel egy időben meredeken zuhanni kezdett a szexuális életünk minősége és mennyisége, majd azt vettem észre, hogy nem érzek iránta többet, mint egy jó barát iránt. Nem tudtam megmagyarázni, miért szerettem ki belőle, de biztos vagyok abban, hogy az igazi, romantikus 'filmcsókok' hiánya közrejátszott."

Karcsi szerint viszont a férfiak sokszor nem értik, miért kerítenek ilyen nagy feneket a nők a csókolózásnak.

"A legtöbb férfi úgy gondolja, hogy hosszú, érzéki csókolózással bármilyen nő ledönthető a lábáról. De ez csak a szex szempontjából lényeges, nem pedig azért, mert annyira imádnának csókolózni. Azt olyan nyálas dolognak tartják - és nem csak a szó szoros értelmében" - mondja. "Ha választani kell, inkább szexelnek valakivel, minthogy csak csókolózzanak. Legtöbbször csak azért csinálják, hogy egy csajt meghódítsanak vele. És ha ránéznek egy lány szájára, akkor sem az jut eszükbe, hogy milyen romantikus lenne megcsókolni. Persze, én nem vagyok ilyen."

Forrás: [origo]


A csók előnyökkel jár

A nők sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a csókolózásnak, mint a férfiak - derült ki a New York-i Egyetem pszichológiai tanszékén végzett kutatásból, amelyben ezer diákot kérdeztek meg arról milyen szerepet játszik az életükben a csók.

A kutatás eredményei szerint a nők nemcsak az előjáték egy formájaként viszonyulnak a csókhoz, hanem egyfajta "állapotfelmérésként" használják: csókolózás közben bizonyosodnak meg arról, mennyire lehet potenciális partner az illető; ha pedig már viszonylag hosszú ideje vannak együtt a párjukkal, akkor a csók jó eszköz számukra ahhoz, hogy megbizonyosodjanak a kapcsolat biztonságosságáról és fenntartsák az intimitást és a kötődést.

A férfiak ezzel szemben csupán úgy tekintenek a csókolózásra, mint a szex "előszobájára": egyszerűen arra használják, hogy megnöveljék a partnerük szexre való hajlandóságát - írta a BBC News a kutatásról.

"A férfiaknak és a nőknek egyaránt előnyökkel jár a csókolózás" - mondta Dr. Gordon Gallup kutatásvezető. "De nemi különbségek vannak aközött, hogyan használják a nők, illetve a férfiak a csókokat a kapcsolat kezdeményezésére és fenntartására."