Variációk szilvára

Vágólapra másolva!
A szilva az egyik leggyakoribb, legnagyobb mennyiségben termő, ugyanakkor az egyik legelhanyagoltabb gyümölcsünk - pedig nagyon egészséges, ráadásul sósan, édesen, sőt, savanyítva is nagyszerű ételek készíthetők belőle.
Vágólapra másolva!

Rózsa vagy gyümölcs?

A szilva a rózsafélék családjába tartozik, közeli rokona a sárgabaracknak is az egyik legigénytelenebb és leggyakoribb gyümölcs, amelyet Magyarországon termesztenek - az elmúlt évszázadokban szilvafából volt a legtöbb az országban, csak ezután következett az össze többi gyümölcsfa. Annyira népszerű növény, hogy már a 17. században exportáltunk belőle Európa más részeibe.

A szilvának közel 300 fajtája van, és eredeti származási helyét sem lehet meghatározni: ugyanúgy jelen volt Ázsiában, mint Damaszkuszban, sőt, a mediterrán világban és az amerikai kontinensen is. A feljegyzések szerint ez volt Konfuciusz kedvenc gyümölcse, de Nagy Sándor és a római császárok is előszeretettel fogyasztották. A legenda szerint Észak-Európába a keresztes lovagok hozták Kis-Ázsiából, ezért sokáig damaszkuszi gyümölcsnek nevezték.

Rengeteg formában használják és tartósítják a szilvát: készül belőle pálinka és bor, gyakran aszalják vagy tartósítják ecetben vagy befőttként, és világszerte híres a szabolcsi szilvalekvár.

A szilva egy fajtájának, az uménak a virága Ázsiában, elsősorban Kínában és japánban az egyik legnépszerűbb díszítőelem, sőt, a mei-nek nevezett virág Kína nemzeti jelképe: más növényekkel együtt a nemes erényeket jelképezi, és a jellegzetes ázsiai játék, a madzsong kockáin is szerepel. Japánban pedig gyakran költeményekben emlegetik az ume virágát, mint a tavasz és a fiatalság szimbólumát.

Jót tesz a szívnek, a gyomornak

A friss szilva rendkívül gazdag káliumban, segíti a test sav-lúg egyensúlyának fenntartását és a salaktalanításban is komoly szerepe van, sőt, a szív ritmusának szabályozásában is részt vesz. A szilva és az aszalt szilva az egyik legjobb vértisztító, frissen és aszalt formájában egyaránt serkenti az emésztést - az egyik legjobb természetes "gyógyszer" a székrekedés ellen. Jótékonyan hat a gyomor és a belek működésére. A szilva leve pedig a veseműködést serkenti. Az aszalt szilva ugyanakkor sok vasat is tartalmaz, amely elengedhetetlen a vérképződéshez, a friss vagy elkészített gyümölcsben pedig olyan anyagok is vannak, amelyek csökkentik a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét.

Forrás: [origo]


A szilva rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz - bár egyiket sem kiemelkedően nagy mennyiségben, kombinációjuk mégis az egyik "leghatékonyabb" gyümölccsé teszik: nemcsak az emésztést és a szervezet más fontos folyamatait serkenti, de az idegrendszerre is jó hatással van.

A szilva a fogyókúrázóknak is nagyszerű eledel lehet: egy darabban ugyanis csak 36 kalória van. Különösen hatékony lehet, ha egy-egy szilvanapot tartunk, mert így erőteljesen méregteleníthetjük a szervezetünket.