Hajbajok nyomában

Vágólapra másolva!
A hajunk sok mindent elárul rólunk: fazonja, színe, hossza személyiségünket tükrözi. Ám közelebbről szemlélve nem csak egyéniségünkről - egészségünkről is tudósít. Egy speciális diagnosztikai módszer, a hajanalízis segítségével ugyanis fény derülhet a különféle "hajbajok" mögött meghúzódó szervi, érzelmi, vagy életmódbeli problémákra is.
Vágólapra másolva!

A legújabb divat szerint befestett, beszárított vagy berakott hajkorona, ha ritka, haestére bezsírosodik, hamásnapra fénytelenné válik, és több flakon hab, vax vagy zselé nélkül eygszerűen kezelhetetlen - bizony nem sok örömet okoz viselőjének.

A mondás, hogy a "szépség belülről fakad", a hajra is igaz - mégis, legtöbbször figyelmen kívül hagyjuk hajunk kisebb segélykiáltásait: például a töredezést, vagy a fénytelenséget, pedig már akkor érdemes lenne egy részletes hajanalízisnek alávetni magunkat. De legtöbben csak akkor - vagy akkor sem - fordulunk szakemberhez, ha már nagy a baj - vagyis, ha fejbőrünk viszket, hajunk hullik, zsírosodik vagy korpásodik - pedig mire a tünetek látványossá válnak, a problémát kiváltó belső ok már régóta fennáll, s így nehezebb megszabadulni tőle.

Saját haján tapasztalta

"25 éves voltam, amikor kivették a mandulámat. Néhány hónappal később rohamos hajhullás vette kezdetét, aminek az lett a vége, hogy a fejem tetején alig maradt haj"- mondja Dabóczy-Gombos Katalin hajanalitikus, aki mindig életteli, dús hajára volt a legbüszkébb, betegsége kezdetén még fodrászként dolgozott.

"Nagyon sok orvosi vizsgálaton estem át, és többféle gyógyszert kaptam, de egyik sem segített. Kihúzták az egyik fogam is, mert volt alatta egy gyanús ciszta - de nem ez volt a probléma oka. Genetikai férfias kopaszodást is diagnosztizáltak, és azzal rémisztgettek, hogy ha nem szedem az előírt gyógyszereket, kihullik az összes hajam. Női önbecsülésem már teljesen romokban hevert, amikor kiderült, hogy gyermeket várok. meglepetésemre a terhességem alatt kinőtt a hajam, és azt hittem, hogy a hormonális változás végleg meghozta a gyógyulást, de miután abbahagytam a szoptatást, ismét elkezdődött a hajhullás. Ekkor kezdtem hajanalitikát tanulni, és külső gyógykezelést alkalmaztam.

A hajanalitikusok a fejbőr, a hajhagymák és a hajszálak vizsgálatával foglalkoznak.

A fejbőr analízisével fel tudják mérni a vegetatív idegrendszer feszültségét, visszajelzést kapnak a vizsgált személy vérnyomásáról és a szervezetét terhelő traumatikus állapotokról, blokkokról; ezen felül, mivel fejbőrünk olyan, mint egy térkép: minden területe egy-egy szervünk egészségéről árulkodik, az egyes zónákon jelentkező eltérésekből konkrét szervi rendellenességekre is következtetni tudnak.

Fény derülhet a korpásodás, a zsírosodás, a viszketés és egyéb hajproblémák okára.

Hajhullás esetén annak típusából megállapítható a mögötte álló, a szervezetben lezajló kóros folyamat, sőt annak pontos kezdete is, a hajszálak életciklusának ismerete alapján. Meg tudják nézni, hogy a ritkult vagy kopaszodott bőrfelületen vannak-e még mikroreceptorok, amelyek az új tüszők és hajhagymák képzéséért felelősek, így megállapítható, hogy visszanőhet-e még haj.

A hajszálak és a hajhagymák vizsgálatából megtudhatják, hogy elegendő-e a folyadékfogyasztás, és a szervezet nem küzd-e ásványianyag-hiánnyal.

A hajszál felületi vizsgálatából pedig azt is kideríthetik, hogy mennyire sérült a haj a különböző mechanikai ártalmak miatt.

Mivel a hajszálon minden idegrendszerre ható emlék, érzelmi blokk is lenyomatot hagy, azt is meg tudják mondani, hogy a pácienset mikor érte olyan lelki trauma, amelynek feloldatlansága a hajon is tükröződik.



"Közben vegetáriánus lettem, kevesebbet idegeskedtem, és addig jártam orvostól orvosig, amíg találtam valakit, aki alapos vizsgálatokkal végére járt a betegségemnek. Kiderült, hogy mandulaműtétem során a vérem streptococcus baktériummal fertőződött meg, és ez okozta a hajhullást. Miután a hajhullást kiváltó ok megszűnt, néhány pici területtől eltekintve, ahol a tüszők végleg elpusztultak, visszanőtt a hajam. Azóta a vérem tisztítása mellett odafigyelek a hajam természetes ápolására és rendszeres ellenőrzésére is.