Sütőtök gnocchi vargányával

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
1 nagyobb méretű burgonya, 20 dkg sült sütőtök, 1 db tojás, 1 evőkanál vaj, 20 dkg liszt, őrölt szerecsendió, 15 dkg vargányagomba, 1 evőkanál vaj, 1 dl tejszín, 2 szál újhagyma, 2-3 levél zsálya, só, darált bors

Elkészítése:
Hámozzuk meg a burgonyát, majd aprítsuk kisebb darabokra, és sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, majd krumplinyomón nyomjuk át. Tegyük egy tálba, és adjuk hozzá a megsütött sütőtököt (akár maradékot is felhasználhatunk hozzá).

Üssük rá a tojást, tegyük hozzá a vajat, lisztet, ízesítsük sóval és kevés őrölt szerecsendióval. Még langyosan gyúrjuk közepesen kemény tésztává.

Tegyük lisztezett deszkára, osszuk négyfelé, és sodorjunk belőle vékony rudakat. Kezünkkel lapítsuk el kissé, majd vágjuk ujjnyi darabokra. Főzzük ki a nudlikat forrásban lévő sós vízben, ha feljönnek a főzővíz tetejére, szűrőkanállal szedjük ki egy hideg vízzel telt edénybe, és utána szűrjük le jól.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, majd tegyük bele a zsályaleveleket. Hevítsük egy percig és utána adjuk hozzá a felszeletelt vargányagombát. Daráljunk rá borsot, ízesítsük sóval, és közepes lángon süssük pár percig.

Ha már kezd sülni, öntsük rá a tejszínt és szórjuk rá a felkarikázott újhagymát is. Forraljunk rajta egyet, majd keverjük össze a kifőzött sütőtökös nudlikkal.

Tetejét frissen reszelt parmezán sajttal szórjuk meg.