Töklámpás és horrorkosztüm

Vágólapra másolva!
A magyarok javarészt a filmekből ismerik a halloweent, amelyet ilyesformán a vigyorgó tökpofák, rémisztő álarcok, csokit gyűjtő gyerekek ünnepének tartanak. De milyen valójában mindenszentek előestéje az Egyesült Államokban? Milyennek látja a bolondozást egy halottak napjához szokott magyar? Ünnepel-e a hazánkban élő amerikai? És egyáltalán: mi az a halloween?
Vágólapra másolva!

Az év legszellemesebb ünnepére, a halloweenre készülnek a családok az Egyesült Államokban és Kanadában: a boltok zsúfolásig vannak dekorációs kellékekkel, vérfagyasztó jelmezekkel, minden töknarancssárga színbe öltözött. Az őrület nem most kezdődött, a tökpofák már legalább két hónapja ott vigyorognak a kirakatokban. Fontosak a külsőségek, a dekoráció, hiszen az ünnep nem merül ki a filmekből már jól ismert csokigyűjtésben. Abban, hogy is folyik mindez pontosan, a 15 éve óta Washington kertvárosában élő Judit segített eligazodni.

Csokit, vagy csalunk!

Juditnak a két nagy gyerekén kívül van nyolcéves csemetéje is, aki számára az év egyik legjobb dilije a Halloween.

"Minden iskolában van egy halloween-parádé, amire lázasan készülnek a srácok, már hónapokkal ezelőtt megveszik a jelmezt. Az osztályok meghatározott rendben, nagyon fegyelmezetten kivonulnak az udvarra, megmutatják magukat a szülőknek, akik fotóznak, filmeznek" - meséli. Este azután beindul a 'trick or treat'-körút, vagyis, amikor a gyerkőcök jelmezben, zsákocskákkal, kis csoportokban járnak házról házra, és ahol ajtót nyitnak nekik, ott azt kiáltják: 'Trick or treat!', ami nagyjából azt jelenti, hogy trükk, vagy gondoskodás - vagy, ahogy a filmekben gyakran hallani csokit, vagy csalunk: ha nem kapunk csokit, akkor megviccelünk téged.

"Ha a gyerekek becsöngetnek, és elhangzik a bűvös mondat, akkor a felnőttnek nincs is más dolga, mint rohanni a nasi-készlettel, és egy-két marékkal megtömni mindenki halloween zsákját. A srácok pontosan tudják, hogy ha egy házat szépen feldíszítettek, és fényt is látni az ablakban, akkor ott érdemes próbálkozni. Persze az ilyen otthonokból van a legtöbb. Szinte verseny folyik, ki dekorálja ötletesebben az otthonát. Nem csak egyszerűen a töklámpást rakják ki, hanem sírokat emelnek, és rémisztő dolgokkal díszítik a kertet" - meséli Judit.

Sütőtökös kávé reggelire

A halloween persze nem csak a gyerekek ünnepe - a felnőtteknek is kijut a szórakozásból.

"A gyerekeknek az a poén, hogy ki gyűjtött több csokit, a felnőttek pedig - tisztes távolból persze - kísérik őket, s miután véget ért a nassgyűjtő körút, halloween-partikat rendeznek, ahol ők is jelmezbe bújnak. Bár az amerikaiak ebben nagyon fegyelmezettek: ha egy buli, a meghívó szerint, 6-10-ig tart, akkor azt komolyan veszik, és tíz óra tíz perckor csak néhány illuminált alak kószál a helyszínen " - mondja el Judit.

A kamaszok is másképpen szórakoznak: "Kimennek az erdő szélére, ahol 'elvarázsolt kastélyokat' találnak, vagyis olyan területeket, amelyen korábban mindenféle furfangos meglepetést készítettek elő egymás ijesztegetésére."

Az ünnepnek megvan a szokásos menüje is, amelynek legfontosabb hozzávalója a sütőtök - mi is lehetne más. Ilyenkor még a gyorsétteremben is tökös pitét mérnek az almás pite helyett. "Reggel a kedvenc kávézómban már sütőtök ízű kávét is ihattam volna. Ebben nyilván a sütőtök torta ízei közül a fahéj és a gyömbér dominál, valószínűleg egy ilyen ízesítésű sütőtök szirup lehetett az alapja."- újságolja Judit.