Az elfelejtett zeller

Vágólapra másolva!
A zellert sokan a modern konyha "mostohagyermekének" tartják: kevesen kedvelik, és gyakran csak azért veszik a háziasszonyok, hogy a húslevest ízesítsék vele - és ahogy megfőtt, gyorsan ki is dobják. Pedig ezt a zöldséget változatosan felhasználhatjuk, ráadásul nagyon kedvező hatása van a szervezetünkre is.
Vágólapra másolva!

A zeller meglehetősen háttérbe szorított zöldségféle: kevesen használják ki variálható és jellegzetes ízét, azt pedig még kevesebben tudják, hogy a növény nagyon jó hatással van a szervezetünkre is.

Halványító, metélő vagy gumós?

Zellerből (jó esetben) háromfélét lehet kapni a piacokon, üzletekben. A halványító, vagy angol zellert hosszú zöld száráról és jellegzetes leveleiről lehet megismerni. Legtöbbször frissen, salátákhoz használják, de ez a "keverőkanala" az egyik leghíresebb koktélnak, a Bloody Marynek is, ha pedig vendégeket várunk, akkor érdemes dekoratív zöldségtálat készíteni nekik, csíkokra vágott zellerből, répából és különböző "mártogatósokból", krémekből.

A gumós zeller sokkal ismertebb Magyarországon: szinte elengedhetetlen hozzávalója az ízletes, aranysárga húslevesnek. A megtisztított gumót azonban önmagában is felhasználhatjuk, nagyszerű, melengető krémleves készíthető belőle. A zellergumóból készült püré pedig tökéletesen kiválthatja a hagyományos krumplipürét.

A metélőzeller egyszerűen a zeller zsenge, finom levélkéit jelenti: ezeket ugyanúgy fel lehet használni, mint a petrezselyem zöldjét. Használhatjuk saláták vagy levesek díszítéséhez, vagy húsételek dekorálásához is.

Immunerősítő és afrodiziákum

A zeller erősítő hatását már az ókori görögök is ismerték , igazán népszerűvé azonban a 17. században vált, amikor a francia király szeretője rendszeresen feltálaltatta az uralkodónak, állítva, hogy a zeller erősíti a nemi vágyat és férfiúi teljesítóképességet.

A zeller nagyon kedvezően hat a veseműködésre, gyakran alkalmazzák emésztési panaszok, étvágytalanság illetve általános erőtlenség esetén. A zeller csökkenti a vércukor-szintet is, sőt, még az étvágyat is csökkenti. Tápanyagai, illóolajai pedig segíthetnek a túlzott idegeskedés leküzdésében.

Forrás: [origo]


A zeller gazdag rostokban és ballasztanyagokban, nagyobb mennyiségben tartalmaz kálciumot, káliumot, nátriumot, magnéziumot, vasat és több vitamint is. Mivel a kalóriatartalma igen alacsony - fajtától függően 6-20 kcal van 100 grammban - kitűnő eledel lehet fogyókúrázóknak, is. A zellert - különösen a zöld szárból facsart, friss levet - felhasználhatják azok is, akik lugosítani akarják a szervezetüket: a zellerben található ásványi anyagok ugyanis kiegyensúlyozó hatással vannak a vér sav-lúg egyensúlyára.

Piacolás és tárolás

Ha halványító zellert veszünk, válasszunk élénk színű, feszes és hibátlan szálakat - a leveleken ne legyenek sárgás vagy barna foltok. A gumós zellerből érdemes azokat a darabokat megvásárolni, amelyeken viszonylag kevés a göcsört: ezeket ugyanis könnyebb meghámozni. Itt is kerüljük azonban azokat a zöldségeket, amelyek túlságosan barnák vagy sárgásak, illetve azokat, amelyeken puha foltok vannak.

A zeller hűtőben, hűvös helyen akár két hétig is eltartható, sőt, megtisztítva és feldarabolva akár le is lehet fagyasztani.