Marha vadasan, zsemlegombóccal

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
40 dkg marhalapocka, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 szál sárgarépa, 1/4 zellergumó, 1 szál petrezselyemgyökér, 2 evőkanál olívaolaj, 1 pohár tejföl, 1 evőkanál mustár, 3 babérlevél, só, darált bors

A zsemlegombóchoz: 2 db zsemle, 3 szelet rozskenyér, 2 db tojás, 1 csokor petrezselyem zöldje, 10 dkg liszt, őrölt szerecsendió, só

Elkészítése:
Egy nagy fazékban forrósítsuk fel az olívaolajat, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és fokhagymát. Pár perc fonnyasztás után tegyük rá a pörköltnek felkockázott marhalapockát is. Fűszerezzük babérlevéllel, darált borssal, kevés sóval, majd közepes hőmérsékletem pároljuk.

Vágjuk ujjnyi szeletekre a megtisztított zöldségeket, tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe és zúzzuk jól össze. Amikor a marhahús a saját párolólevét kezdi elfőni, és a húskockák szélei kezdenek pirulni, öntsük rá az összezúzott zöldségeket.

Állandóan kevergetve addig pirítsuk, míg a zöldségek is jól megsülnek. Öntsünk alá pár deci vizet, majd lefedve pároljuk puhára, a hússal együtt. Ha szükséges, az elpárolgott vizet pótoljuk. Amikor a hús megpuhult, öntsük hozzá a tejfölt, ízesítsük a szószt mustárral, majd jól forraljuk össze.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Amíg a lábasban puhul a vadas, készítsük el hozzá a zsemlegombócokat. Vágjuk apró kockákra a zsemlét és a rozskenyeret, majd tegyük egy sütőlapra. Forró sütőben pár perc alatt pirítsuk meg. Egy nagy tálba üssük a tojásokat, tegyük hozzá az összevágott petrezselyemlevelet és a lisztet, fűszerezzük őrölt szerecsendióval és sóval.

Fakanállal keverjük össze, öntsük hozzá a megpirult kenyérkockákat és óvatosan gyúrjuk össze. Forrásban lévő sós vízben tegyük a gombóccá formázott tésztát, majd körülbelül tíz perc főzés után szedjük ki.

Az elkészült marhát kanalazzuk nagy tányérokba, mellé a kifőtt zsemlegombócot tálaljuk.