Sütőtökös pite

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
A tésztához: 150 g margarin, 200 g liszt, 5-6 evőkanál hideg víz, egy csipet só

A töltelékhez: 1 kisebb sütőtök, 4 dl tejszín (kemény habbá verve), 5 dkg barna cukor, 10 dkg kristálycukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, fél teáskanál őrölt gyömbér, negyed teáskanál őrölt szerecsendió, 2 tojás sárgája, egy csipet só

Elkészítése:
Egy keverőedénybe tegyük a lisztet és a sót. Késsel daraboljuk a lisztre a margarint, kézzel morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a hideg vizet, és gyúrjuk alaposan össze. Tegyük hűtőbe és pihentessük legalább egy órán keresztül.

Közben készítsük el a tölteléket. A sütőtököt hagyományos módon, a sütőben süssük meg, várjuk meg míg kihűl. Tegyük a tökhúst egy tálba, adjuk hozzá a cukrokat, tojássárgákat és a fűszereket. Keverjük jól össze és a felvert tejszínnel lazítsuk.

Lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki a tésztát fél centisre és egy kerek, közepes méretű, vajjal, liszttel kikent piteformát béleljünk ki vele.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=bMRO471WnTXxGhpO


Töltsük a tölteléket a formába, majd meleg sütőben 200 fokon süssük 10 percig, utána vegyük vissza a hőmérsékletet 130 fokra, és 45-50 percig süssük még.

Érdemes fogvájóval próbát végezni, ha már nem ragad a töltelék rá, akkor szabad csak kivenni a sütőből. A kihűlt pitét tejszínhabbal díszíthetjük.