Kerek csípő, eszes utód

Vágólapra másolva!
A nőiesen gömbölyű nők gyerekei okosabbak, mint a vékony anyák babái - állítja egy amerikai kutatás. A genetikus szerint ez egyszerűen marhaság, de a lipidológus is erős kétkedéssel fogadta az eredményeket. Néhány roppant okos hölgyről viszont kiderült, hogy édesanyjuk inkább a körte típushoz tartozik. Bizonyít ez valamit?
Vágólapra másolva!

"De szép, szülésre való csípője van" - sóhajtottak fel a férfiak néhány évtizede-évszázada, ha gömbölydedebb alkatú nővel találkoztak. A teltebb formák ugyanis egyértelműen azt mutatják (legalábbis a "népi" gondolkodás szerint), hogy az illető hölgy termékeny és könnyen szül. Az, hogy az anya alkata a gyerek tulajdonságaira vagy tehetségességére is hatással van, újabb keletű elképzelés.

A gömbölyded nők okosabbak, mint csontkollekció alkatú társaik, és gyerekeik is eszesebbek lesznek - állítja egy amerikai tanulmány, amelynek készítői, a pittsburghi és a kaliforniai egyetem kutatói a derék-csípő arány vizsgálták Megállapításaik nem az extrém módon elhízott, hanem inkább nőiesen gömbölyű nőkre vonatkoznak. A kutatók szerint az omega-3 zsírsav tehet az egészről; egyrészt arról, hogy valakinek gömbölyű feneke van, másrészt pedig arról, ha az intelligencia-hányadosa magasabb, mint az átlagé.

A témáról szóló cikk tudósok véleményét is kikérte, akik - enyhén szóval - szkeptikusan álltak a témához. "Azt, hogy a zsírtartalék mennyire függ össze az intelligenciával, nehéz elválasztani a többi tényezőtől, vagyis a szociális helyzettől és az étrendtől" - nyilatkozta Martin Tovee, a Newcastle Egyetem kutatója. "És bár a férfiakat érthető módon nagyon érdekli a derék-csípő arány, de ez a szempont a listájuk alján helyezkedik el, amikor társat választanak."

A téglák helyett az épületet kell nézni

Matin Tovee-val egy magyar tudós, Falus András, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet igazgatója is egyetért - bár abban nem biztos, hogy hogyan is választanak párt a férfiak -, véleménye szerint ugyanis az intelligencia öröklése elképesztően bonyolult és összetett folyamat, sőt, egyszerűen "marhaság" ilyen módon leegyszerűsíteni.

"Az biztos, hogy az anya rosszul tápláltsága a gyerek minden funkciójára rosszul hat" - mondja Falus András, majd így folytatja: "A felültápláltság viszont egyáltalán nem előny. Azt komoly kutatások támasztják alá, hogyha a nő a terhessége alatt kettő helyett eszik, az fokozza annak a veszélyét, hogy a gyerek is nagyétvágyú, elhízásra hajlamos legyen."

A szakember az intelligencia öröklődésével kapcsolatban azt hangsúlyozza, hogy ez egy roppant komplex folyamat: "Rengeteg gént írtak le, ami a figyelemmel, a koncentráció képességgel, a memória visszaidézéssel függ össze, de ezek csak mozaikdarabok. Az intelligencia nagyon bonyolult funkció, és a genetika csak egy faktor a rengeteg közül, amelyek befolyásolják. Vannak gének, amelyek 1-2 százalékkal emelik az IQ-t, de rengeteg más gén, és más, nem genetikai tényező is közrejátszik, akár a terhesség alatt, majd később a kisgyerekkorban. Ez egy hihetetlenül komplex strukturális kérdés, ennek a szűkítése tudománytalan tévedés" - jelenti ki a tudós.

Falus András egy példával igyekezett világossá tenni a genetika és az intelligencia kapcsolatát. "Ez nagyjából olyan, mint amikor egy szép épületre ránézünk. Akkor nem azt értékeljük, hogy milyen a tégla minősége, hanem a stílus, a struktúra, az asszociációk, az összbenyomás bűvöl el. Így viszonyul a intelligencia is a génekhez."

Az ész a fontos, nem a test

Zsanettnek két ovis lánya, nagyon magas intelligencia-hányadosa és 2 diplomája van. Emellett öt nyelven beszél, igaz, ebből csak két idegen nyelvet ismer felsőfokon. Mindehhez teljesen átlagos testalkatú.
"Remélem, a végére kiderül, hogy ez egy marhaság!" - kezdi nevetve. "Én ugyanis inkább a pocakomra hízom, de nem hiszem, hogy ettől a lányaim butábbak lesznek majd."

Zsanett szülei is diplomásak, mindketten fogorvosok. "Nálunk egyébként a papám volt a fő okos, vele rengeteget sakkoztunk, de soha nem tudtam megverni. Ami persze nem azt jelenti, hogy anya buta lett volna. Sőt szerintem bizonyos kérdésekben többet tudott, mint apa, például sokkal gyorsabban fejtett meg egy keresztrejtvényt. Apu mindig vékony volt, és sportos, de anya párnázott csípővel, és hatalmas mellekkel büszkélkedhetett, viszont a dereka legendásan karcsú volt."

Zsanett szerint egyébként annak köszönheti az eredményeit, hogy a családjában fontos volt, ki mennyire okos. "A mai napig nem tudom, hogy hány kiló vagyok, és milyen tornagyakorlatokkal lehetne szebb a fenekem, de azt mindig is tudtam, hogyan akarom magam tovább képezni, mit akarok legközelebb megtanulni. De szerintem ez neveltetés kérdése" - mondja.