Sárgabarackos céklaleves

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
60 dkg cékla, 2 diónyi friss gyömbér, 2 evőkanál olívaolaj, 5 db sárgabarack (mélyhűtött vagy konzerv), fél citrom leve, 1 db nagyobb burgonya, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál reszelt friss torma, 1 zöldségleves kocka, só, darált bors

Elkészítése:
Mossuk meg a céklát, tegyük egy lábasba, öntsük fel vízzel és főzzük puhára. Ha kihűlt, hámozzuk meg, majd finomlyukú reszelőn reszeljük le.

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy fazékba, tegyük bele az összevágott fokhagymát, és a vékony csíkokra felmetélt gömbért. Közepes lángon pároljuk pár percig, utána tegyük bele a meghámozott és felkockázott burgonyát és a sárgabarackot.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, ízesítsük a leveskockával, kevés darált borssal és sóval. Lefedve főzzük 10-15 percig, míg a burgonya puha nem lesz.

Utána vegyük le a tűzről, majd kézi mixer segítségével pürésítsük. Tegyük vissza a lángra, adjuk hozzá a lereszelt céklát, csorgassuk hozzá a citromlevet és keverjük bele a lereszelt tormát is.

Forraljunk rajta egyet, majd azonnal forrón tálaljuk leveses tányérokba. Tetejét joghurttal csorgassuk meg, és szórhatunk bele felkockázott sárgabarackból is.