Dennis Quaid pereli a hanyag gyógyszergyártót

Vágólapra másolva!
Dennis Quaid amerikai színész és felesége, Kimberly pert indított az ellen a véralvadásgátló gyógyszert gyártó cég ellen, amelynek hibája miatt újszülött ikreiknél túladagolták a készítményt. A két kisgyerek már jól van.
Vágólapra másolva!

Dennis Quaid amerikai színész jogi képviselői kedden bepereleték az illinoisi Baxter Healthcare Corporation nevű gógyszergyártó céget, mert az félreérthetően tüntette fel a heparint tartalmazó ampullákon az adagot, így a 10 és a 10000 egységes, hasonló színű ampulla összecserélhető volt - ez vezetett ahhoz, hogy a színész néhány hetes ikergyermekeit túladagolták a gyógyszerrel, így a kicsik életveszélyes állapotban kerültek kórházba.

A jogászok szerint a vállalat felelősségét az is súlyosbítja, hogy annak ellenére sem vonta vissza az ampullákat, hogy a tragikus csere tavaly egy indianai kórházban három koraszülött halálához vezetett.

A jónevű, Los Angeles-i Cedars Sinai kórház, melyben a két gyermeket elláták, elnézést kért a szülőktől, és "elkerülhető emberi mulasztásként" értékelte az esetet. Sajtójelentések szerint az intézményben rossz helyen tárolták az ampullákat. Quaidék még nem döntötték el, hogy a kórházat is beperelik-e vagy beérik a bocsánatkéréssel.

A házaspár ügyvédje kijelentette, hogy nem a kártérítési összeg érdekli klienseit, és eszük ágában sem lenne perelni, ha nem lennének az ügynek ilyen súlyos előzményei. Így azonban "az a céljuk, hogy megelőzzék a további hasonló" tragédiákat.

Quaidék közel 50 ezer dollárt (mintegy 8,6 millió forintot) követelnek a cégtől, amely összesen annyit tett a tavalyi halálesetek után, hogy februárban egy körlevélben kérte a tőlük származó heparint alkalmazó egészségügyi intézményeket az adagolás gondos ellenőrzésére.

"A gyerekek szerencsére teljesen rendbe jöttek, otthon vannak a szüleikkel" - közölte a People magazinnal a színész ügyvédje, Sosan E. Loggins. "Nagyon valószínű, hogy nem szenvedtek maradandó károsodást."