A Bak csillagjegy általános jellemzői

Vágólapra másolva!
A Bak csillagjegy szülötte szereti a világos struktúrákat és jól működő rendszereket - akár annak az árán is ragazkodik ezekhez, hogy közben lemond az élet élvezetéről. Meg kell tanulnia örülni az érzelmeknek, és annak, hogy kimutassa másoknak a szeretetét.
Vágólapra másolva!

Jellege: föld
Színe: sötétszürke, fekete
Szerencsenapja: szombat
Szerencseszáma: 2, 4
Uralkodó bolygója: Szaturnusz
Mottója: "Megmászom a hegyet."

A Bak csillagjegy ideje a tél elején jön el (december 22. - január 20.).

A Bak emberek a legtöbb esetben nagyon korán felnőnek, és már egészen fiatal korukban rendkívül felelősségteljesen, éretten gondolkodnak. Koravénnek is lehetne őket nevezni, de felelősségteljes magatartásuk mögött az a vágy húzódik meg, hogy elfogadják és szeressék őket. Sokszor túl visszafogottnak látszanak, mert általában nem hívei annak, hogy túl látványosan mutassák ki szeretetüket és vonzalmukat.

Nagyon kötődnek a hagyományokhoz, és szeretik, ha életükben a megszokott, szilárd struktúrák érvényesülnek - ez ugyanakkor akadályozhatja is őket, hiszen túlságosan merevek, és lassan alkalmazkodnak a változásokhoz. Ahhoz, hogy változtassanak valamin, meg kell emészteniük azt, hogy meg kell válniuk valamitől, amit addig megszoktak, és ami már egyszer bevált.

Nagyon takarékosak, sokszor már-már fukarak a Bak archetípushoz intenzíven kötődő emberek. Ez azt jelenti, hogy pénzüket, anyagi javaikat is takarékosan osztják be, de idejükkel, erejükkel is ilyen módon bánnak. Ezért nagyon ellenállóképesek, szívósak.

Nem könnyen törnek meg, még a legnehezebb körülmények között sem. Néha kicsit puritánok, aszkétikus életet élnek, és saját maguknak is csak a legszükségesebbeket adják meg, nem kérnek az élet kínálta élvezetekből, értéktelennek tartják ezeket a léhaságokat. Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek is érzelmeik, sőt, a kemény felszín alatt gazdag érzelmi tartalékok, rejtett érzékiség honol. A kemény és hűvös külső csak egy álca, amely elrejti a félénkséget, bizonytalanságot.

Célját tekintve a Bak emberek első rendű szükséglete, hogy világos struktúrájú életet éljen. Nagyon fontos neki a jogok és kötelességek világa, mindig egy-egy különlegesen nehéz és jelentőségteljes ügyön dolgoznak rendíthetetlenül. A Bak emberek célja egy egységes és működőképes rendszer létrehozása.

Élete során a Bak emberek tanulási folyamata megkívánja, hogy az érzelmek változó mivoltával és kiszámíthatatlanságával megbarátkozzanak. Előbb-utóbb rájönnek, hogy az érzelmeket nem lehet rendszerbe foglalni, esetleges, hogy miként nyilvánulnak meg. Saját lelkükkel is meg kell ismerkedniük, hiszen e nélkül megszűnne egyéniségük, és érzelmek nélküli robottá válnának. Egyensúlyt kell találniuk az érzelmek és a társadalmi elvárások, játékszabályok között. További feladatuk, hogy munkájuk mellett magánéletüket is felvállalják - nem utolsó sorban meg kell tanulniuk örülni, s nem csak teljesíteni.