Vágólapra másolva!
Az új év - új kezdet, így jó lehetőség lehet a lélektani lomtalanításra, életünk egy fejezetével és önmagunkkal való szembenézésre. Fogadkozni is leginkább ilyenkor szokott az ember - igaz, a felmérések szerint nem túl sok sikerrel. Vajon mi lehet az oka annak, hogy nem tartjuk be, amit szilveszter éjszakáján magunknak megígértünk? Egy angol kutatás szerint öt lépés kell csak a sikerhez, a magyar szakember pedig úgy véli, az elbukott fogadalom is előre visz.
Vágólapra másolva!

"Legalább ötször fogadtam meg, hogy abbahagyom a dohányzást, szerintem még ennél is többször, hogy rendszeresen mozogni fogok és ledobom azt a pár kiló súlyfelesleget, amely az évek múltán egyre gyarapodott" - készít összegzést az újévi fogadalmaiból Adrienn. "De volt olyan fogadalmam is, hogy 3 hónapig nem veszek több ruhát magamnak, meg olyan is, hogy 6 hétig nem iszom egy csepp alkoholt sem. Ez utóbbit szegtem meg a leghamarabb: éjfél után pár perccel már vígan repetáztam a pezsgőből. Pedig egyébként van akaraterőm, és amit megfogadok, rendszerint be is tartom, de ezek az újévi fogadalmak nem nagyon jönnek össze."

Nem Adrienn az egyetlen, aki nem tudja megtartani az újévi fogadalmait. Mini közvélemény kutatásunk kiderítette, hogy a fogadkozók nagy része (17 emberből 15) hosszabb-rövidebb idő után elbliccelte a bevállaltakat. Vagyis újra rágyújtott, abbahagyta a fogyókúrát, el se kezdte a mozgást, nem töltött több időt a családjával, vagy hagyta magát felbosszantani a munkahelyén - jellemzően ugyanis ezek azok a fogadalmak, amelyek valamilyen jeles naphoz kötődően megfogadunk.

Arra a kérdésre, hogy általában miért nem sikerült valóra váltani az ilyen nagy elhatározásokat, a Times Online cikke válaszol. A szerző, egy nagyszabású kutatást alapul véve, azt ígéri, segít megfejteni a titkot, hogyan leszünk képesek tartósan változtatni rossz szokásainkon.

"Az újévi fogadalmakat nehéz betartani, mert rossz szokásaink jóra fordítása életünk egyik legnagyobb kihívása" - állítja a szerző. "10-ből nyolc ember tesz újévi fogadalmat, és közülük minimum négynek nem sikerül betartania azokat" - ismerteti a cikk az önkéntesek segítségével összeállított, akaratgyengeségünkről tanúskodó tavalyi brit statisztikát. Az egészség és a helyes életvitel terén fogadkozunk leggyakrabban, ám 30 százalékunk megtöri fogadalmát."

Egyedül nem megy

Ez a hibahányad tette kíváncsivá dr. Richard Wisemant, a Hertfordshire egyetem professzorát, és indította arra, hogy feltárja a fogadalmak lélektanát. A professzor 3000 ember esküvéseit vizsgálta, ami ebben a témában a legnagyobb felmérés.

A kutatás egyik legfőbb tanulsága Richard Wiseman szerint az volt, hogy kiderült: a fogadalmak sikere nemek szerint más és más okokra vezethető vissza. Ami közös szükség, az a támogatottság érzése.

"A nők sikeresebbek, ha elmondják mindenkinek, barátnak, és családtagnak, s így, a lelkesedés elmúltával, támogatókra, bíztatásra találnak, például olyanokat, akik azzal vigasztalják őket, hogy egy falat csoki még nem hiba, csak apró visszalépés"- tárta fel a kutatás.

"A férfiaknál viszont az a siker kulcsa, hogy belátható, rövid távú célokat tűzzenek ki maguk elé. A támogatás a férfiaknak is fontos lehet, de nem kell, hogy azt a közvetlen környezettől, személyesen kapják meg: akár egy hasonszőrűeket összegyűjtő online fórum is elegendő segítséget nyújthat - sőt, a macsó attitűdhöz jobban passzol az anoním panaszkodás."

A felmérés adatai szerint ugyanis, ha valaki elmondhatja a problémáit és megfelelő visszacsatolást is kap, akkor háromszor olyan sikeres lehet az elhatározásában, mint az, aki egyedül vág bele.