A béke nagykövete lett George Clooney

Vágólapra másolva!
George Clooney az ENSZ jószolgálati nagykövete lesz - az Oscar-díjas amerikai színész a békérért és az emberi jogok tiszteletben tartásáért kampányol világszerte.
Vágólapra másolva!

George Clooney amerikai színész, a Sziriana című film Oscar-díjas főszereplője az ENSZ béke-nagykövete lesz. A hírességet a nemzetközi szervezet főtitkára, Ban Ki-moon kérte fel, hogy szólaljon fel a béke érdekében; hivatalos megbízását január végén kapja majd meg.

"George Clooney minden alkalommal, amikor lehetősége volt rá, a legfontosabb dologra, a békére irányította az emberek figyelmét, ezért tökéletes erre a feladatra" - mondta az ENSZ szóvivője, Michele Montas. "Jószolgálati nagykövetként is azt kérjük majd tőle, legyen a megértés és az emberi jogok szószólója a világban."

A 46 éves színész elsősorban a Darfurban folyó háború áldozatainak sorsát viseli a szívén - a Clooney által létrehozott alapítvány eddig 9,3 millió dollárt gyűjtött össze a darfuri emberek támogatására.

Bár Clooney még hivatalosan nem kapta meg a kinevezését, segítséget már kértek tőle: egy nigériai lázadó csoport levélben arra kérte, legyen a közvetítőjük, és segítsen nekik békét kötni a hatóságokkal.

A szervezetnek - Clooney-val együtt - kilenc béke-nagykövete van: Haya Bint Al Hussein, Jordánia hercegnője; Daniel Barenboim karmester; Paulo Coelho brazil író; Midori Goto japán hegedűművész; Michael Douglas amerikai színész; Dr. Jane Goodall brit természetkutató; Yo-Yo Ma kínai származású csellista és Elie Wiesel író.