Pekingi pecsenye

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
30 dkg szűzpecsenye (sertés), 1 diónyi friss gyömbér, 1 teáskanál étkezési keményítő, darált bors, 2 evőkanál szilvalekvár, 3 evőkanál szójaszósz, 10 dkg friss spenótlevél, 1 fej lilahagyma, 1 maréknyi szójacsíra, 2 evőkanál extraszűz olívaolaj, 30 dkg búzaliszt

Elkészítése:
Éles késsel hártyázzuk le a szűzpecsenyét, majd vágjuk fel vékony szeletekre. Tegyük egy kis tálkába, reszeljük rá a meghámozott gyömbért, szórjuk rá az étkezési keményítőt, csorgassuk meg egy evőkanálnyi szójaszósszal, daráljunk rá borsot és jól keverjük össze. Tegyük legalább fél órára a hűtőszekrénybe.

Mossuk meg hideg vízben a spenótleveleket, majd csepegtessük le, és vágjuk vékony karikákra a lilahagymát. Forraljunk fel vizet egy lábasban, dobjuk bele a spenótleveleket, a lilahagymát és a szójacsírát (ha konzerv csírát használunk, akkor azt nem szükséges leforrázni), ezeket keverjük össze a forró vízben, majd pár perc múlva öntsük ki egy szűrőedénybe, majd hideg vízzel hűtsük le, és hagyjuk lecsepegni.

Kanalazzuk egy kis tálkába a szilvalekvárt, öntsünk rá két evőkanálnyi szójaszószt, majd jól keverjük össze.

A lepényhez tegyük a lisztet egy keverőtálba, tegyünk hozzá egy csipetnyi sót, majd öntsünk rá 2.5 dl forró körülbelül 40-45 fokos vizet. Fakanállal vagy elektromos keverővel keverjük legalább öt percig. Ha elkészült, fedjük le, és hagyjuk pihenni fél órát.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Borítsuk a tésztát liszttel alaposan meghintett deszkára, gyúrjuk át, és vágjuk 10 egyforma darabba. Szórjuk meg jól liszttel, és egyenként sodorjuk kis gombóccá. Sodrófával, többszöri lisztezés közben, nyújtsuk ki egy milliméternyi vékonyságúra.

Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt szárazon, majd egyenként, megfordítva két perc alatt süssük meg benne a kinyújtott lepényeket. Ha elkészült, tegyük nagy tányérra, és felhasználásig fedjük be fóliával, hogy ne száradjon ki.

Egy másik serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele a bepácolt húst, majd erős lángon többször megkevergetve, hirtelen süssük meg.

Helyezzünk egy megsütött lepényt egy nagy tányérra, kenjük meg a szilvás szósszal, majd tegyünk a közepére a leforrázott zöldségekből, rá egy-két szelet húst, majd a széleit behajtva göngyöljük fel.

Tálaljuk nagy tányérokra, fogyasszuk úgy, mintha palacsintát ennénk, mellé ujjnyi csíkokra felvágott uborkát falatozzunk.