Spenótos borjúrolád

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
4 nagy szelet borjú felsál, 30 dkg spenótlevél, 1 gerezd fokhagyma, csipetnyi őrölt szerecsendió, 4 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 db paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 1 db tv paprika, 1 ág kakukkfű, só, darált bors, 1 szál sárgarépa, sült hús fűszerkeverék, 2 teáskanál étkezési keményítő.

Elkészítése:
A borjúhúst tegyük egymás mellé egy vágódeszkára, majd - hogy a hús rostjai ne sérüljenek - fedjük be frissen tartó fóliával, és klopfolóval ütögessük meg, hogy a hússzeletek egyenletes vékonyságúak legyenek. Vegyük le a fóliát, majd daráljunk rá borsot, szórjuk meg a sült hús-fűszerkeverékkel, csorgassunk rá kevéske olívaolajt és hintsük meg sóval. Tegyük a szeleteket egymás tetejére, és még elkészítjük a tölteléket, tegyük a hűtőszekrénybe.

A töltelékhez mossuk meg jól a spenótleveleket (használhatunk mélyhűtött spenótleveleket, természetesen akkor ezt a műveletet hagyjuk ki), majd tegyük forrásban lévő vízbe. Egy perc forrázás után öntsük egy szűrőedénybe, majd hideg vízzel jól hűtsük le. Kezünkkel a felesleges vizet nyomjuk ki a spenótlevelek közül.

Egy lábasban forrósítsunk fel egy evőkanálnyi olívaolajat, tegyük bele az összezúzott fokhagymát. Hevítsük fél percig, majd adjuk hozzá a leforrázott leveleket. Fűszerezzük őrölt szerecsendióval, darált borssal és sóval, majd lefedve pároljuk 4-5 percig. Ha elkészült vegyük le a tűzről, és várjunk amíg kihűl.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Egy-egy befűszerezett hússzelet közepére helyezzünk a kinyomkodott spenótos töltelékből, majd göngyöljük fel a húst. Tekerjük egyenként alufóliába, a két szélénél jól csavarjuk meg, hogy szoros legyen.

Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel két evőkanálnyi olívaolajat, tegyük bele az összevágott vöröshagymát és a szeletekre vágott zöldségeket. Tegyük hozzá a fűszerágat, majd közepes lángon pirítsuk meg. Ha a zöldségek már megpirultak, öntsük fel félliternyi vízzel, ízesítsük sóval és darált borssal. Jól forraljuk össze, majd tegyük bele a befóliázott húst.

Fedjük le fedővel, és kis lángon pároljuk 30-40 percig, ha elkészült vegyük ki a megpárolt húst az edényből. A párolólevet kevés hideg vízzel lekevert étkezési keményítővel sűrítsük be, majd szűrjük át.

Szeleteljük fel a kész spenótos roládot, tálaljuk nagy tányérra, és locsoljuk rá a pecsenyelevet. Köretként párolt zöldségek és petrezselymes burgonya illik hozzá. Elkészíthetjük ezt az ételt sertés, marha, pulyka és csirkehúsból is.