Kurkumaszószos rák

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
70 dkg királyrák-farok, 4 evőkanál extra szűz olívaolaj, 2 teáskanál kurkuma, 3 szem kardamom mag, 1 doboz kókusztej, 1 csokor korianderlevél, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, ízlés szerint chili paprika, só, darált bors, fél zöldcitrom leve

Elkészítése:
Óvatosan, kezünkkel, szedjük le a királyrák páncéljait, mossuk meg jól hideg vízben, majd csepegtessük le.

A rákhúst borítsuk egy tálba, reszeljük rá a fokhagymát, csorgassunk rá két evőkanálnyi olívaolajat, daráljunk rá kevés borsot, és ha szeretjük a csípős ízt, vágjunk rá a chili paprikából is. Az egészet keverjük össze, majd tegyük a hűtőszekrénybe legalább egy órára, hogy a fűszerek íze jól átjárja a rák húsát.

Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel két evőkanálnyi olívaolajat, majd tegyük bele a befűszerezett rákot. Erős lángon, pár perc alatt pirítsuk meg. Vigyázzunk, ne süssük át teljesen, mert megkeményedik.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A félig megsült a rákokat szedjük ki a sütőedényből egy tányérra. Szórjuk a serpenyőbe az összevágott vöröshagymát (ha nagyon szennyezett a serpenyő, vegyünk egy tisztát), tegyük rá a szétmorzsolt kardamom magot, majd pároljuk pár percig.

Szórjuk rá a kurkumát, keverjük jól össze és öntsük rá a kókusztejet. Ízesítsük a szószt kevés sóval, és pár csepp citromlével, majd jól forraljuk össze.

Tegyük vissza az elősütött rákokat, szórjuk meg durvára összevágott korianderlevéllel, majd egy percnyi forralás után tálaljuk. Köretnek párolt rizst készítsünk, vagy akár fekete tésztát is főzhetünk ki mellé.