Napraforgómagos kenyér

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
3 evőkanál tejföl, 40 dkg fehér kenyérliszt, 12 dkg zabliszt, 2 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 1 csomag szárított élesztő, egy maréknyi hántolt napraforgómag, 2.6 dl langyos víz

Elkészítése:
Szórjuk a lisztet egy dagasztóedénybe, kanalazzuk rá a sót, a cukrot és szórjuk rá a szárított élesztőt. Tegyük a hántolt napraforgómagot egy konyhai gyorsvágó gépbe, és kissé zúzzuk össze. Beletehetjük egy nejlon zacskóba is, ekkor klopfolóval törjük össze.

Szórjuk a lisztre, kanalazzuk bele a tejfölt a lisztes keverékbe, majd kapcsoljuk be a dagasztógépet. Kis adagokban öntsük hozzá a langyos vizet. Dagasszuk legalább öt percig, míg a tészta az edény falától el nem válik.

Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, majd langyos helyen kelesszük kétszeresére a tésztát.

Forrás: [origo]


Ha a tészta duplájára dagadt, borítsuk ki liszttel meghintett deszkára, kezünkkel gyúrjuk át, majd osszuk három egyforma darabba.

Formázzunk belőle kedvünk szerint kis vekniket, vagy lapos kenyeret. Tetejét lés késsel vágjuk be, majd helyezzük sütőlemezre. Kelesszük még további húsz percig, utána tegyük előmelegített sütőbe, ahol 180-190 fokon 40-45 perc alatt süssük ropogósra.