Pubertáskor, másodszor

Vágólapra másolva!
Ha már abban a korban járunk, amikor a bőrünkkel kapcsolatos elsődleges feladatnak a ráncok megelőzését kellene tekintenünk, nem könnyű, ha a bőrtápláló, és kisimító krémek helyett, ismét a tini-kozmetikumok között kell válogatnunk, mivel a kamszéveink megkeserítői, a mitesszerek és pattanások ismét feltűntek a színen. De vajon jók-e fiataloknak készült pattanástalanítók harminc felett is, vagy az érő bőr elcsúfítói más fajta elbánást igényelnek?
Vágólapra másolva!

"Amikor kamaszodtam, semmi baja nem volt a bőrömnek - amint betöltöttem a 28-at egyre-másra jöttek aki rajtam a pattanások, mindenféle mitesszeres előzmény nélül - mondja Hajni, aki öt éve nem megy emberek közé anélkül, hogy ne alapozná le gondosan a bőrét, pedig azelőtt csak különleges alkalmakkor sminkelte ki magát.

"Végigmentem a teljes kozmetikai palettán: a legolcsóbb, legegyszerűbb készítményektől a legdrágábbakig szinte mindent kipróbáltam, több kozmetikust kipróbltam, sőt bőrgyógyásznál is jártam, aki többször, több féle antibiotikumot is felírt, de semmi nem segített. Legfeljebb annyi történt, hogy a pattanások kisebesedtek, és nyomot hagyva leszáradtak, de nyomban jöttek újabbak - ráadásul a sok kemikália és a szárító hatású krém miatt ráncosabb lett a bőrőm. Mindemellett ez a procedúra anyagilag is megterhelt: ezek a kencék, a kezelések, kiegészítve a ápoló és eltakaró dekorkozmetikumokkal, havi 25-30ezer forintba kerülnek. Mert sosem adja fel az ember."

Sajnos, a pattanásos bőr már nem csupán a kamaszok gyötrelme - bár tény, hogy az ő korosztályukban még mindig gyakoribb. A pattanás ugyanis nem más, mint egy eltömődött, és begyulladt faggyúmirigy, és kamaszkorban - a hormonális változásoknak hála - felpörög a faggyútermelődés, emiatt gyorsabb tempóban szarusodik el a bőr, ami eltömi a pórusokat, s így a faggyú nem tud szabadon a felszínre jutni. A mirigy fala, a benne lévő egyre növekvő nyomás miatt megrepedhet, tartalma pedig a környező szövetek közé jut, ahol a benne lévő baktériumok steril gyulladást, vagyis pattanást okoznak.

A pubertás idején még természetes folyamat állandósulhat, és 20-25 éves, vagy még annál is idősebb korig megkeserítheti az érintettek életét, sőt egyre gyakrabban érinti a 30-35 éves fiatal nőket is - olyanokat is, akiknek korábban nem volt hasonló problémájuk.

Nem vagyunk tinik!

Horváth Rita kozmetikus is úgy tapasztalja, egyre több harmincas küzd a pattanásokkal - így, szakmájából adódóan, ő is.

"Rossz érzés látni azt, amikor a munkámnak nincs eredménye: ha valaki hónapokon át, rendszeresen jár hozzám kezelésre, tudom, hogy vigyáz a bőrére, és a tőlem kapott professzionális készítményekkel ápolja a bőrét, és mégis rendre tele van mitesszerekkel, pattanásokkal az arca. Fél év hiábavaló küzdelem után általában orvoshoz küldöm a vendégeimet, mert nyilvánvaló, hogy valami belül nincs rendben, és jobb, ha kivizsgálják, mi lehet a gond. Több vendégem is volt már, akiknél a bőrgyógyász által elvégeztetett góckutatás, a nőgyógyászati vagy a belső elválasztású mirigyekre kiterjedő vizsgálat eredményes volt, és a megfelelő kezelés után gyönyörű, tiszta lett a bőrük"- mondja a kozmetikus.

Persze, nem mindig ilyen elkeserítő a helyzet: van amikor a vendég saját bőre megrontója, mert anélkül, hogy egy hozzáértő véleményét kikérné, az első piros dudor megjelenése után rohan és megveszi a leggyakrabban látott, legmeggyőzőbb reklámú pattanástalanító termékcsaládot - holott közel sem biztos, hogy az a számára legmegfelelőbb készítmény.

"A zsíros, pattanásos bőrre való termékek legtöbbje a fiatal, 15-20 éves korosztály számára készült - egy 30 éves nő bőrének egészen mások az igényei mint egy kamaszlányénak. A legfontosabb, hogy ezek az arclemosók és tonikok, ha csak enyhén is, de szárítanak - ezért van minden ilyen jellegű kozmetikai termékcsaládnak egy könnyű hidratáló krém a soraiban - viszont 25 év fölött nem csak a hidratálásról, a táplálásról is gondoskodni kellene, mert bőr öregedése a pattanások miatt nem áll meg - sőt, ha folymamtosan szárítjuk a bőrünket, csak felgyorsul ez a folyamat."

Mondd, te mit választanál?

Hogy ne zavarodjunk össze az arclemosók, tonikok és krémek arzenálját látva, Rita azt javasolja: próbáljuk kozmetikusunk hathatós segítségével belőni a bőrtípusunkat - ami, teszi hozzá, nem lesz egyszerű.

"Bármennyire is szomorú, olyan, hogy normál bőr, csupán a pubertáskor előtt létezik. Utána mindenki besorolódik a száraz, vízhiányos, korpás-zsíros (más néven kombinált vagy kevert) vagy olajos-zsíros bőrűek családjába - hogy pontosan melyikbe is, az sokszor még a kozmetikus számára is fejtörést okoz - nem csoda, ha a laikusok mellényúlnak. A pattanások leginkább a zsíros, vagyis a szeborrheás típusra jellemzőek, ám ennek mindkét válfajra más kezelési szabályok vonazkoznak."

A mitesszereknek kétféle megjelenési formája van: a fekete, nyitott mitesszer, ami nyomással viszonylag könnyen eltávolítható, és a bőr szennyeződéseitől színeződik el a felső rétege; valamint a fehér, zárt mitesszer, ami mélyebben helyezkedik el, felette a kivezetőcső zárt, ezért nehezen, vagy egyáltalán nem távolítható el nyomással sem.



"Míg a korpás-szeborrheás bőr feszíne száraz, korpásan hámló, de ugyanúgy mitesszerek, és pattanásodási hajlam jellemzi - ám a durva szárító-mattító eljárások csak rontanak a helyzeten. Nyugtató aloe-verás, összehúzó hammameliszes lemosást, aloés, körömvirágos, zsályás pakolást lehet az ilyen típusú bőrnél alkalmazni, és a mindennapokben lehetőleg felejtsük el a vizes, habzó lemosókat: maradjunk az arctej-tonik kombinációnál, és a peelingek közül is inkább biológiai úton hámlasztót - vagyis a felkenős-lemosósat -, mint mechanikait - vagyis szemcsés-dörzsölőset - válasszunk."

"Az zsíros-olajos bőrtípus tágtűrésűbb, kezelhetőbb mint a hámló változata: könnyebben tisztítható, mivel a pórusok kifejezetten tágak, jobban reagál az alkoholtartalmú készítményekre, kevésbé érzékeny, sérülékeny a felhámja, és a kezelés után is hamarabb regenerálódik, mint a korpás-szeborrheás bőr. Könnyű zseléket, szérumokat javaslok az ilyen típusú bőr ápolásához, nyugodtan jöhetnek a habzó - de nem lúgos! - arclemosók és habok, a frissítő tonikok és a liposzómás - vagyis a hatóanyagokat a bőr mélyebb rétegeibe juttató - gélek. "

Belső küzdelem

A B6-vitamin főképp a menstruáció és menopauza (változó kor) ide­jén felfokozott pattanásosság kezelésére alkalmas, mivel némelyek sze­rint elősegíti a pattanást kiváltó hormonok szintjének egyensúlyba ho­zását.

A pattanást okozó baktériumok elleni harcban az immunrendszert jó karban tartó C- és E-vitamin, valamint a szelén a legszükségesebb.

E vitaminok bármelyikévei vagy akár mindegyikkel együtt is szedhető a cink, amely erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatású, és elősegíti az egészséges hormonszintek kialakulását. Hosszú távon hasz­nálva a cink gátolja a réz felszÍvódását a bélből, ezért rézzel együtt kell szedni. Tanácsos még együtt szedni omega-3 esszenciális zsírsavval, va­lamint a margarinban, növényi olajakban és több modern étrendben kedvelt készételekben található omega-6 zsírsavval. Az esszenciális zsír­savak normális egyensúlya hozzájárul a gyulladás csökkentéséhez.

A barátcserje a menstruáció idején kialakuló pattanások hagyomá­nyos orvossága. Egyéb gyógynövények - pl. a kasvirág - szintén régóta ismertek mint a pattanások kezelésében hatékony gyógyszerek.

(Forrás: Vitaminsziget)