Húsvéti édességek

Vágólapra másolva!
A húsvét a legtöbb családban a hatalmas eszem-iszom ünnepe: nemcsak a jóféle sonka, a főtt tojás, a friss tavaszi zöldségek jelentenek igazi élvezetet, hanem a sokféle, ízletes desszert és sütemény is. Szinte természetes, hogy a nyuszi is hoz egy-két csokifigurát vagy -tojást, és a kalácsevésnek is komoly hagyománya van. Recept- és tippgyűjtemény a Női Lapozótól, kezdőknek és haladóknak.
Vágólapra másolva!

A legtöbb családban elengedhetetlen, hogy a húsvéti asztalra valamilyen édesség is kerüljön: a sonka, a főtt tojás és a friss tavaszi zöldségek mellé sokan kalácsot tálalnak kenyér helyett; a desszert pedig lehet torta vagy valamilyen túrós édesség.

A húsvéti kalács a legtöbb európai kultúrában fontos szerepet tölt be: általában nemcsak a főétel kísérője, de gyakran valamilyen jelképes szerepe is van. A süteményeket időnként galamb-, bárány vagy nyuszi alakúra sütik, ezzel is idézve az ünnepkör jellegzetes állatait.

A sárga túró egyszerűen elkészíthető, ízletes édesség, amelyből érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni - hűtőben ugyanis viszonylag sokáig eláll, bár arra kicsi az esély, hogy egy napnál tovább megmarad.

Hozzávalók: 10 tojás, 1 liter tej, 10 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, fahéj

Elkészítése: A tojásokat egyenként üssük fel, tegyük egy fazékba és jól keverjük ki a tejjel, a cukorral, a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Lassú tűzön addig főzzük a tojásos-tejes keveréket, amíg össze nem áll, a savó ki nem csapódik belőle, és az állaga túróra kezd hasonlítani. Ekkor vegyük le a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd kössük be az egészet egy tiszta konyharuhába. Hagyjuk teljesen kicsepegni belőle a felesleges levet, majd kaláccsal fogyaszuk. Akár mazsolát vagy aszalt gyümölcsöt is keverhetünk bele.

A colomba pasquale, azaz az olaszok neves húsvéti kalácsa galamb formájúra van sütve, és a békét, egyetértést jelképezi; a legtöbb változata kelt tésztából készül, de kezdő szakácsok akár piskótatésztából is megcsinálhatják - ez esetben a piskótát érdemes aszalt gyümölcsökkel, szárított narancs- illetve citromhéjjal ízesíteni. Olaszországban ugyan kapható a speciális galamb-forma, de "stilizált" madarat mi magunk is formázhatunk a tésztából.

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 3 és fél deci tej, 5 dkg cukor, 3 tojás, 5 dkg vaj, só, cukrozott narancs és citromhéj, mandulaforgács, 1 evőkanál porcukor a mázhoz

Elkészítése: Az élesztőt egy kevés langyos tejben, némi cukorral felfuttatjuk, majd a liszttel, a tejjel, két tojással, a felolvasztott vajjal és egy csipet sóval kelt tésztát készítünk. A tésztába belekeverjük a narancs- és citromhéjat is, de akár aszalt gyümölcsöket is tehetünk bele. Meleg helyen a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát két darabba vágjuk, és madárformájúra alakítjuk - a legegyszerűbb, ha olyan galambot képzelünk el, amely éppen kitárja a szárnyait - vagy beleegyengetjük a formába. Hagyjuk még fél órát kelni. Sütés előtt egy felvert tojásból és a belekevert porcukorból mázat készítünk, ezzel bekenjük a süteményt, majd bőven szórjuk meg mandulaforgáccsal. 170 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.

A hot cross bun, azaz a húsvéti fűszeres zsemle az angolszász országok kedvelt húsvéti süteménye: a tetején lévő, mázzal kikent kereszt Krisztus szenvedését jelképezi. Ausztráliában csokoládés változatát is készítik - ha ez utóbbit szeretnénk kipróbálni, a tésztához egyszerűen keverjünk némi csokiforgácsot.

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1,5 deci tej, 5 dkg vaj, 1 csomag szárított élesztő, 1 tojás, 7 dkg barna cukor, 10 dkg mazsola, só, 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék (vagy 1-1 kiskanál őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, kardamom és gyömbér); a mázhoz víz és porcukor

Elkészítése: A vajat felolvasztjuk és hozzákeverjük a langyos tejhez, majd összekeverjük a tojással. A lisztbe beleöntjük a szárított élesztőt, a cukrot és a fűszereket, és elkeverjük. Hozzáadjuk a megmosott, és langyos vízbe beásztatott mazsolát valamint a tojásos-tejes keveréket is. Alaposan összegyúrjuk, amíg teljesen sima tésztát nem kapunk. Meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. Ha megkelt, 8-10 egyforma darabra vágjuk a tésztát, és kis zsemléket formázunk a darabokból. Sütőpapírral letakart vagy kivajazott tepsiben egymás mellé rakjuk őket, és még fél órán keresztül hagyjuk őket kelni. Sütés előtt mélyen, kereszt alakban bevágjuk a zsemléket, és 30-35 percen keresztül, 170 fokos sütőben süssük őket aranybarnára. Míg a zsemlék sülnek, vízből és porcukorból készítsünk sűrű szirupot, majd kenjük a még forró zsemlék kereszt alakú bevágásába. Hagyjuk kihűlni (a máz is rászárad ez idő alatt), és a sonka mellé, az ünnepi reggelihez tálaljuk.

Forrás: [origo]


Húsvéti gyümölcsös kalács

Hozzávalók (két kalácshoz): 40 dkg búzaliszt, 2 evőkanál cukor, 1 csomag szárított élesztő, 2 teáskanál só, 1 dl tej, 4 db tojás, 20 dkg vaj, 20 dkg aszalt barack (vagy másmilyen aszalt gyümölcs)

Elkészítése: Tegyük egy dagasztótálba a lisztet, szórjuk rá a sót, a szárított élesztőt és a cukrot. Kapcsoljuk be a dagasztót, majd csorgassuk bele a tejet, és egyenként a tojásokat. Keverjük öt percig, és utána adjuk hozzá a puha vajat is. Dagasszuk sima, könnyű tésztává, és csak a legvégén keverjük bele az apróra vágott aszalt gyümölcsöt. Tegyük langyos helyre, takarjuk le konyharuhával és kelesszük kétszeresére. Borítsuk liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át még egyszer, majd vágjuk kétfelé. A két cipót vágjuk 3-3 egyforma részre, és sodorjuk ki hosszúkásra. Három-három csíkot fonjunk össze, majd a kalácsokat tegyük kivajazott és liszttel meghintett, tégla alakú sütőformába. Kelesszük még legalább fél órán keresztül, majd előmelegített sütőben 170 fokon süssük 20 percig. Ha elkészült borítsuk ki a formából, és rácson hagyjuk kihűlni.