Célba vett házinyulak

Vágólapra másolva!
"Házinyúlra nem lövünk!" - figyelmeztet a mondás. De mi történik, ha mégis "elsül a puska", és a felebarátunk párját megkívánnánk, vagy netán ő veti ki ránk a hálóját? Van ebből kivezető út, vagy ezzel a baklövéssel a barátságnak is lőttek?
Vágólapra másolva!

"Péter, Misi és jómagam nagyon jó barátok voltunk, de Péterrel volt szorosabb a kötelék, már-már testvéri - kezd a történetébe Márk. "Rengeteg időt töltöttünk együtt, és ez persze a barátnőinkre is vonatkozott. Bea, Péter kedvese csinos lány volt, ennek ellenére sosem gondoltam nőként rá. Aztán Péter elutazott az apjához pár hónapra Dél-Amerikába. Nem is lett volna semmi gond, ha Bea nem hív fel egy szép napon azzal, hogy vacsorázzunk együtt, Péterről akar beszélni velem. Gyanús lehetett volna a dolog, mert a lány megérkezésekor inkább úgy festett, mint aki randira készül, nem a pasija barátjához lelkizni" - szűri le a tanulságot Márk, egy pillanatnyi szünetet tartva.

"Ettünk, beszélgettünk. Panaszkodott, hogy Pétert egyre kevésbé bírja elviselni, mert állandóan veszekszik vele, megőrjíti az örökös féltékenykedésével, végül elsírta magát, hogy ő nem bírja tovább. Itt követtem el az első hibát: megfogtam a kezét. Hátsó szándék nélkül, egyszerűen csak vigasztalni akartam. A nagyszüleimtől örökölt, felújításra váró lakásba indultunk, hogy nyugodtan tudjunk beszélgetni - és én még ekkor sem gondoltam semmi rosszra. Felmentünk, ő végighevert az ágyon, én pedig illedelmesen az ágy előtt ültem. Alig félóra után rám szólt: 'Ne kuporogj már ott, elférünk itt ketten is!' - de még akkor is csak arra gondoltam, hogy egy baráttal filmet nézünk. Lefeküdtem mellé, és átöleltem. Én barátinak szántam, de ő felém fordult és megcsókolt. Ekkor kellett volna felállni, és otthagyni, tudom, de hirtelen ráébredtem, hogy képtelen vagyok erre. Elgyengültem, és megtörtént a dolog.

"Másnap majd' meghaltam, hogy elmondhassam valakinek. Lefeküdtem a legjobb barátom nőjével! Felhívtam a harmadik muskétást, Misit, elmeséltem neki mindent - meg volt döbbenve: hol értetlenkedett, hogy hogyan voltam képes erre, hol kíváncsiskodott, hogy mégis milyen volt. Délután csöngött a telefon: Péter volt, Dél-Amerikából. Csak ennyit mondott: 'Ezt nem kellett volna'. "

"Tudtam, hogy fölösleges magyarázni, szemét dolog volt. Ekkor belémhasított a kérdés: honnan tudja?! Felhívtam Misit: 'Te mondtad el?' Hallgatott. Én szólaltam meg: "A barátom voltál." Letettem. Még mindig erre gondoltam, a barátom elárult. Igen, ahogy én is Pétert. A legjobbat." - zárja vallomását Márk.

Hiúság, ember a neved

Bede Zsuzsanna pszichológus szerint sokszor a hiúság teszi tönkre a barátságot. "Az elhagyott fél még nem függetlenedett érzelmileg, s nem érti, neki miért nem sikerült az, ami a másiknak igen. Mit csinált rosszul, vagy mit tud a másik, amit ő nem. Barátság esetén eleve létezik egy ilyen szabály, hogy akit én szeretek, azt a barátomnak is szeretnie kell, illetve, akit gyűlölök, azt a barátomnak is gyűlölnie kell. Vagyis ezen a szinten is teljes azonosulásnak kell végbemennie, amit egy szerelemi verseny még inkább fenagyít. Egy szakítás esetén a barátomtól elvárom, hogy az ellenséggé vált ex-kedvest ő is ellenségnek tekintse, utálja, s ha ez nem így történik, konfliktus alakul ki, aminek megoldása, megoldhatósága a barátság erejétől függ." - véli a szakember.

Ha olyankor vetjük ki a hálónkat barátunk exére, amikor ő még erősen kötődik egykori kedveséhez, az megjósolhatóan a barátság végét jelenti, hiszen mélyen sértjük érzelmeiben.

Mikor kezdj gyanakodni?

1. A partnered új e-mail fiókot hoz létre, amelynek a létezéséről nem tájékoztat téged.
2. Edzőterembe kezd járni, pedig korábban fel sem akart kelni a kanapéról.
3. Óvszert tart magánál, bár máshogyan védekeztek.
4. Gyanakvó lesz, és folyamatosan azt kívánja, hogy bebizonyítsd neki a szerelmedet.
5. Hipotetikus kérdéseket tesz fel, például "Lehetséges szerinted egyszerre több emberbe is szerelmesnek lenni?"
6. Új, különlegesebb és drágább fehérneműt vesz magának.
7. Hirtelen újabb és újabb szexuális játékokat akar kipróbálni.
8. Hirtelen olyan dolgok iránt is elkezd érdeklődni (zene, filmek, könyvek), amelyek korábban hidegen hagyták.
9. Megváltozik a hozzáállása a családtagjaihoz.
10. A barátaitok vagy a párod munkatársai furcsán kezdenek el veled viselkedni.

Forrás: Dr. Robert Huizinga



Andrea esetében ezen a próbatételen megbukott a barátság.

"Nagyon szerettem Árpit, de mindketten mást vártunk a kapcsolatunktól. Nehéz szakítás volt, nem akartam elfogadni. Látni akartam őt, hallani a hangját, vagyis lopni magamnak még néhány pillanatot, és erre a közelgő szülinapja jó ürügynek ígérkezett. Egyedül nem mertem nekivágni, túl gyengének éreztem magam, Éva barátnőmet kértem meg, kísérjen el. Hiba volt. Vidáman és kacéran nevetgélte végig az estét Árpival - elem mit sem törődött. Csak ültem bambán, Árpi ágyán, és farkasszemet néztem a saját fényképemmel, ami még mindig kint volt a polcán. Árpit végül nem sikerült Évának megszereznie, nem is vágyott rá igazán. Csak a hódítás ízébe akart belekóstolni, s eldicsekedni sikerével a baráti körnek. Azóta nem beszélünk." - nyomatékosítja Andrea.

"Az ember ezt az érzést sosem felejti el. Árpit nem kerestem többet, de nem tudtam haragudni rá. Megértettem az üzenetét, valóban komolyan gondolta a szakítást. Egy barátnak azonban az ember sosem bocsát meg egy ilyen húzást. Ez íratlan szabály. Hiszen annyi dolog köt össze minket! Ismeri az összes titkomat, végigdrukkoljuk egymás randiját, szurkolunk a másikért, vigasztaljuk, amikor kudarc éri. Egy barátságba nem férnek bele efféle játszmák."