A Mars az asztrológiában

Vágólapra másolva!
Az asztrológia szempontjából fontos bolygók szimbolikáját felvázoló, tíz részből álló sorozatunk ötödik darabja a Marsról, a vörös bolygóról szól - az energiát, a harciasságot és az erőt jelképezi. Hatáskörébe tartoznak a sportok, a versenyek, de a nyers szexualitás is. Jó pozícióban bátorságot, önállóságot és tettre készséget ad. Ha azonban rossz helyzetben van az egyéni horoszkópban, durvaságra való hajlamot és túlzott agressziót jelezhet.
Vágólapra másolva!

A Mars, Naprendszerünk negyedik bolygója, föld típusú, azaz a Földhöz nagyon hasonló bolygó. Átlagos hőmérséklete -40 Celsius fok körül van, a legmagasabb hőmérséklet +27 fok, a legalacsonyabb -138 fok. Vulkánok, kráterek, kanyonok, jéghegyek is előfordulnak rajta. A Marson létezik víz, de fagyott formában, hiszen az északi és déli pólusán vastag jégsapka található. Felszínén "folyómedrek" is találhatóak, s ez arra enged következtetni, hogy egykor a víz folyékony állapotában is jelen volt a bolygón. A Mars vörös színét a limonit néven ismert rozsdaszerű vas-oxid okozza. Egy marsi év 687 földi napból áll (egy marsi nap azonban csak 40 perccel több, mint egy földi). A bolygónak két aprócska holdja van: a Phobos (félelem) és a Deimos (rettegés).

Szimbolikus értelemben, az asztrológiában a Mars bolygót leginkább az agresszivitással, erővel szokás összefüggésbe hozni - a nevét is a harc római istenéről kapta. Az erőteljes Mars-jegyekkel rendelkező embereknek fontos a harc, a háború - ez megkívánja a jó testfelépítést is, így nem véletlen, hogy a sport is Mars hatáskörébe tartozik, nem beszélve a versenyhelyzetekről!

Van még egy terület, ahol a Mars igencsak otthon van, ez pedig a szexualitás. Kimondottan a férfienergiát szimbolizálja, azt az erőt, amellyel a hím legyűri a kiszemelt nőstényt, hogy aztán utódokat nemzzen. A Mars nem híve a gyengéd, megértő légkörben zajló erotikának, egyetlen dolog érdekli, mégpedig maga a nyers fizikai aktus.

Ne felejtsük el azt sem, hogy ez egy őszinte energia, nem alakoskodik, nem támad hátba senkit, hanem egyszerűen csak elveszi, amit akar!

Ha az egyedi horoszkópokat vizsgáljuk, akkor a Mars az erőt, a tettrekészséget, de az agresszivitást is jelenti. A ház, amelyben a Mars található, utalást ad arra, hogy mely területen szeretnénk kibontakoztatni az energiáinkat. Azt is megmutathatja, hogy hol találkozhatunk a legnagyobb eséllyel az agresszivitással.

Az orvosi asztrológiát tekintve, a Mars hatáskörébe az izmok, az artériák, valamint a férfi nemi szervek tartoznak. Jellegzetes "marsi betegségek" a gyulladások és a láz. A Mars "uralja" a különböző fizikai traumákat és baleseteket is, de hat a legtöbb műtétre, sebészeti beavatkozásra is. Szellemi szinten azt az erőforrást jeleníti meg, amellyel a túlélésért vagyunk képesek harcolni.

A Mars szimbolizálja fiútestvérünket, de ő a sikeres sportoló is, aki képes arra, hogy győzelmet arasson a maga sportágában. Az erőteljes, nagyon jó izomzattal rendelkező, atletikus embert is szimbolizálhatja, aki remek erőnléttel rendelkezik. Ő az a férfi, aki erős, fiatal, és majd' kicsattan az egészségtől. Ugyanakkor a Mars a katona, aki hajlandó arra is, hogy öljön. A Mars szimbolizálja azt az embert, aki erőszakra ragadtatja magát, akár gyilkolni is képes, hogy elérje, amit akar.

Forrás: [origo]


A Mars asztrológiai szimbóluma a kör, amelynek a tetején egy negyvenöt fokban jobbra dőlt, felfelé irányuló nyíl található. Ennek a jelentése a kiáradó szellemi energia, amely, fizikai szinten megnyilvánulva, az akadályokat legyőzve feltör, előretör.

A Mars uralma alatt álló csillagjegy a Kos: ez a szülöttnek hihetetlenül nagy energikusságot, harciasságot, küzdőszellemet ad. Bár igaz, hogy a türelmetlenség is nagyobb arányban van jelen, hiszen a céljait lehetőleg azonnal szeretné elérni. Van a Kos energiájában némi egyszerűség is, hiszen nem szereti túlbonyolítani a dolgokat, a lelkizéstől pedig egyenesen iszonyodhat. Minél egyszerűbben, gyorsabban szeretne célt érni, használva a saját erejét.

Ha a Mars harmonikusan nyilvánul meg, akkor energiát, lelkesedést ad: a szülött képes lesz küzdeni a céljaiért. Fizikai szinten is előnyös, hiszen a "jó" Mars kifejezetten jó állóképességet ad, akár kimagaslóan tehetséges sportember is válhat a szülöttből. A szülött bátor és önálló.

Ha a Mars rossz helyzetben van, akkor olyan tulajdonságokat is generálhat, mint az agresszivitásra, durvaságra való hajlam, az empátia teljes hiánya. A szülött nem tudja átérezni mások bánatát, fájdalmát, akár kíméletlenül, kegyetlenül is viselkedhet. Haragtartó, makacs viselkedés is gyakran előfordul. Testi szinten előfordulhatnak gyakori gyulladásos panaszok, gyors lefolyású, hirtelen kialakuló betegségek vagy balesetek.