Madonna indiai gyereket fogad örökbe

Vágólapra másolva!
Madonna amerikai énekesnő újabb gyereket szeretne örökbe fogadni, ezúttal Indiából. Mindeközben szociológusok megalkották a Madonna-effektus fogalmát: azaz a szegény országokban egyre több gyereket hagynak el, abban reménykedve, hogy gazdag és híres ember adoptálja őket.
Vágólapra másolva!

Madonna amerikai énekesnő újabb gyereket - a pletykák szerint egy kislányt - szeretne örökbe fogadni, ezúttal Indiából. A híresség nemrég végleg lemondott arról, hogy még egy gyereket adoptáljon Afrikából: kétéves fiának, David Bandának az örökbe fogadása ugyanis "nehézkes és hosszadalmas" eljárás volt, amelyet "botrányok kísértek".

"Madonna néhány napot Indiában töltött, és teljesen beleszeretett az országba. Egy ismerőse, a koreográfus Sandip Soparrkar is örökbefogadó szülő, ő beszélt Madonnának a rengeteg árva gyerekről, akiknek otthonra van szüksége" - árulta el egy magát megnevezni nem kívánó forrás a Sun magazinnak. "Madonna az új albuma promóciós turnéja után Indiába utazik, és akkor választja ki az új családtagot."

Bennfentesek szerint az énekesnő férje, Guy Ritchie filmrendező is beleegyezett abba, hogy újabb gyereket vegyenek magukhoz, annak ellenére, hogy korábban ellenezte a dolgot.

"Guy nem akarta, hogy újra végig kelljen csinálniuk mindazt, amit David adoptálása idején. Nagyon rossz tapasztalatai voltak, de most abban bízik, Indiából talán könnyebben magukhoz vehetnek egy babát" - mondta a család egyik ismerőse.

Mindeközben szakértők és szociológusok egy új jelenségre - amit Madonna-effektusnak neveztek el - hívják fel a figyelmet. Egy brit szaklapban publikált kutatás szerint a hatalmas médiafigyelmet kapott "sztáradoptálások" oda vezetnek, hogy a szegényebb országokban (elsősorban Európában) egyre több gyereket hagynak magára abban a reményben, hogy "gazdag és híres szülők" veszik őket magukhoz. Ezzel párhuzamosan a gazdagabb országok saját árvaházaikból egyre kevesebbet adoptálnak - elsősorban azért, mert a gyerekek, rendszerint, valamilyen faji vagy vallási kisebbséghez tartoznak.

"Sokan úgy gondolják, hogy a nemzetközi örökbefogadás megoldás lehet a szegény országok számára, hiszen sok gyerek kikerül a helyi szociális ellátórendszerből" - mondta Kevin Browne professzor. "Ennek viszont az ellenkezője igaz, hiszen egyre több szülő mond le a gyerekéről önként, hátha egy gazdag külföldi éppen őt választja, és így a gyerek jobb körülmények között nőhet fel."