Szeplőtlen tavasz

Vágólapra másolva!
Bár még nem tettük naftalinba a télikabátunkat, és bizony még előfordulhatnak éjszakánként talajmenti fagyok - fényes délben már "ereje van" a napnak. Mivel ezt csak akkor érezzük, ha nem kombinálódik orkán erejű széllel - ami ebben a hónapban igen gyakori - jobb, ha nem várunk addig, míg a hőérzetünk jelez, hanem már most felvértezzük magunkat a sugarak támadásával szemben, hogy csak azok jótékony hatásait élvezhessük szeplők, májfoltok és alattomban megjelenő ráncok nélkül.
Vágólapra másolva!

Ha a nyár és a napfény szóba kerül, a legtöbben egyből rávágják: fényvédő krémet az arcra! S bár ezt a szabályt egyre többen ismerik, a gyakorlatban annálkevesebben alkalmazzák, pedig a napfény nemcsak a leégésért felelős. Ha valaki rendszeresen használ fényvédő krémet, az lelassíthatja a bőr öregedését, és megelőzhet olyan súlyos betegségeket, mint a bőrrák.

Kardos Csilla kozmetikus szerint nemcsak akkor érdemes felkenni a fényvédőt, amikor "célzottan" a szabadba készülünk, hanem bármikor, amikor elhagyjuk az otthonunkat.

"Különösen azoknál fontos ez, akik hajlamosak a bőrpigmentálódásra: májfoltokra, szeplőkre" - mondja a kozmetikus. "Érdemes legalább 25-ös faktorszámú készítményt használni: ma már több olyan krémet is lehet kapni, amelyet kifejezetten az arcbőr védelmére fejlesztettek ki. Érdemes könnyebb, zselés állagú krémeket választani."

Különös figyelmet kell fordítni a szemkörnyéki vékony, érzékeny bőr védelmére. "A nehéz, zsíros krémeket inkább hagyjuk meg télre, vagy, ha mindenképpen ragaszkodunk a használatukhoz, inkább csak éjszakára kenjük fel őket. A legjobbak ilyen meleg időben a zselés, könnyű állagú ápoló készítmények. Ezek még fel is frissítik a bőrt" - ajánlja Kardos Csilla.

Ami tilos

Április elejétől augusztus végéig tilos olyan kozmetikai beavatkozásokat végezni, amelyek fényérzékennyé teszik a bőrt - ebben Dr. Nagy Éva kozmetológus, bőrgyógyász is egyetért a kozmetikussal. "Egyáltalán nem ajánlott, sőt, kifejezetten tiltott a gyümölcssavas hámlasztás, vagy más peeling-eljárások, a végleges szőrtelenítés, sőt, a tetoválás is" - mondja a bőrgyógyász. "Ezeket a beavatkozásokat érdemes őszre halasztani, a hatásukra ugyanis sokkal érzékenyebbé válik a bőr, sőt, a káros UV sugarak is ártalmasabbak lehetnek"

Dr. Nagy Éva kozmetológus, bőrgyógyász szerint a napsütést mindenki élvezi, legfeljebb a napozás "technikájával" lehetnek problémák.

"A mi kultúránkban a napbarnított színt az egészséggel kapcsolják össze, így alapvetően nincs szó rossz dologról. Aki viszont nem szereti a szó hagyományos értelemben vett napozást, annak is érdemes megfogadni bizonyos tanácsokat" - mondja. "Hiszen nemcsak a strandon fekve lehet lebarnulni, hanem például fürdés, kertészkedés vagy sportolás közben is."

Dr. Nagy Éva szerint a napozás elsőszámú szabálya, hogy ne akarjunk egyetlen délután alatt csokibarnára sülni. "A lényeg a fokozatosság" - mondja. "Kezdjünk magas faktorszámú fényvédővel, és napozzunk néhány tíz percet, vagy negyed órát. Lehetőleg kerüljük a közvetlen napfényt a legmelegebb órákban, délelőtt 11 és délután 3 között."

A fényvédő krémekkel kapcsolatban a doktornő azt tanácsolja, használjunk a bőrtípusunknak megfelelő szereket, és a magas faktorszámú készítmény védelmében elértünk egy egészséges alapszínt, csak akkor térjünk át az alacsonyabb faktorszámú krémekre.

"Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy a reggel felkent fényvédő egész nap kitart, pedig ezek a készítmények néhány óra elteltével elveszítik a hatóerejüket" - mondja Dr. Nagy Éva. "Ezért érdemes kétóránként újra bekenni magunkat. Ha pedig a napozást kiegészítjük egy kis fürdőzéssel is, akkor minden alkalommal használjuk újra a fényvédőt, amikor kijövünk a vízből, még akkor is, ha a termékre az van írva, hogy vízálló."

A bőrgyógyász azt tanácsolja, mielőtt napra megyünk, mindenképpen tisztítsuk meg a bőrt, és ne használjunk semmilyen illatosított készítményt: a férfiak mellőzzék az arcszeszt, a hölgyek pedig az illatos krémeket, parfümöket - a legtöbb illatanyag ugyanis a napfény hatására bomlik, és a bőrön maradva barna foltokat, gyulladásokat okozhat.

Akiknek tilos

A szakember ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy vannak, akiknek kifejezetten tiltott a napfény. "Ha valakinek nagyon sok, 50-nél több anyajegye van, vagy akár csak pár, rosszindulatú elfajulásra hajlamos, az se szoláriumba, se természetes napfényre ne menjen, hiszen az UV-sugarak provokálhatják azokat.

"Szintén káros lehet a napfény a porcelánfehér bőrű, vörös vagy világos hajú és szemű embereknek, az I. és II. bőrtípushoz tartozóknak. Nem tanácsos tartósan a napon tartózkodni a terhesség és a szoptatás alatt sem."

Akkurátus krémezés nélkül ártalmas lehet a rövid ideig tűző napfény a napallergiásoknak és azoknak is, akik olyan gyógyszert szednek, amelyek befolyásolják a fényérzékenységet.