A teremtés (haj)koronái

Vágólapra másolva!
Bár a kopaszodást egy férfihormon, a tesztoszteron túltermelődése okozza, tehát tulajdonképpen a férfiasság bizonyítéka, a történelem és a legendák macsói egytől egyig sűrű üstökűek voltak; ennek híján - lásd Sámson - könnyedén legyőzhetők. Valószínűleg ez az egyik oka annak, hogy sok férfi szégyelli a kopaszságát, és gyakran szánalmasan átlátszó trükkökkel próbálja elleplezni azt - holott a nők döntő többsége szerint a büszkén viselt kopaszság roppant vonzó. A pasik mégis siratják elhullajtott hajszálaikat - miért?
Vágólapra másolva!

"Szerintem a kopaszság csak annak áll rosszul, akit zavar" - mondja András, akinek megnyerő külsején semmit sem ront, hogy maradék haja is egészen rövidre van nyírva. "Nálam több okra is visszavezethető ez: egyrészt a genetika - anyai ágon sok a kopasz férfi a családban -, s a helyzeten csak rontott az úszó-vízilabdás múlt, meg a katonaság, s mindezt megkoronázta egy kezeletlen fog."

András televíziós műsorvezető, így aztán a feje fölé helyezett kamera döbbentette rá, hogy abból a perspektívából látványosan "hajazni kezdett egy szerzetesre".

"Elég sokáig küszködtem ezzel a problémával, frufrusítással próbáltam megoldani, persze csak óvatosan, mert negatív példaként ott lebegett előttem a gyulai fürdő férfiközönségének néhány tagja, akiknek egyik oldalon Kóbor Jánost is megszégyenítő bozontja volt, amit átfésült a fejtetőn, hogy a tar részt eltakarja - ám az uszodában eljött az igazság pillanata. Rettegtem attól, hogy egyszer én is olyan szánalmasan festek majd, mint ők. "

A trükkök azonban egyre kevésbé jöttek be, ezért András egyszer csak úgy döntött, hogy ha már kevés haja, akkor már minek: győzött a nullásgép.

"Nem érzem azt, hogy ez komoly vonzerőcsökkenést okozott volna. Sőt, kifejezetten pozitív visszajelzések érkeztek a nőktől, közülük is a legfontosabbtól, a feleségemtől. De összességében, szerintem nem az számít, hogy kinek mennyi haja van, hanem az, hogyan tudja viselni. A kopaszság lehet kifejezetten férfias."

Megsiratott hajszálak

Dr. Esztergomi László szexuálpszichológus először azt segít megérteni, hogy miért is válik egyszeriben hűtlenné gazdájához a férfibozont.

"Ez voltaképp a férfihormonnak, vagyis a tesztoszteronnak köszönhető. Pontosabban, amíg egyensúlyban van a férfiban termelődő női jellegű hormon és a tesztoszterontermelődés, addig normál esetben - tehát, ha nem betegszik meg a hajhagyma - megmarad a haj."

"Aztán idősödvén, ahogy fogy a női hormon, és előtérbe kerülnek a tesztoszteronfélék, akkor bizony a hajhagyma kezdi 'ledobni' magát. A férfiak tehát voltaképpen örülhetnének is, hiszen a haj ritkulása azt jelzi, hogy egyre férfiasabbak - a baj csak az, hogy egyrészt a legtöbben nem elsősorban tudományos szempontból vizsgálják a jelenséget - ami érthető; másrészt, a kopaszodás arra is figyelmeztet, hogy öregszünk, ami nem feltétlenül örömhír."

A szakember emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy a haj tulajdonképpen egyáltalán nem szükséges kelléke a szervezetnek, élettani szempontból egy teljesen fölösleges része az emberi testnek.

"Enélkül is nyugodtan meglennénk, sőt, egyes kutatatók azt jósolják, hogy néhány száz év múlva tök kopaszon jár majd mindenki. Most azonban még szükségünk van a hajra - nem testileg, hanem inkább lelkileg. Ugyanis hajjal születünk, tehát a pszichénk ezt tartja jónak, egésznek. Így aztán az elveszett hajzat azt sugallja nekünk, hogy valami nincs rendben, hogy így már nem vagyunk teljesek. És talán ezért is siratjuk meg, amikor elveszítjük."