Viva, Mexico!

Vágólapra másolva!
Az egzotikus Mexikó egyre több turista nyaralási célpontja - nemcsak a tengerpart, a történelmi emlékek, és az egész nap nézhető romantikus sorozatok miatt: fantasztikus konyhája is csábítja az ínyenceket. Mexikó hangulatát itthon is élvezhetjük - csak néhány jó recept és egy Mariachi-lemez kell hozzá. Tortilla, chili és csokoládé - ízelítő a világ egyik legerotikusabb konyhájából.
Vágólapra másolva!

A kukorica és a chili földje

A mexikói konyha - röviden összefoglalva - nagyon változatos, nagyon fűszeres és nagyon színes. Régióról régióra változnak a kedvelt ételek, hiszen a földrajzi sokszínűségére (ami meghatározza, hogy hol, milyen növényeket lehet termeszteni) eltérő etnikai csoportok jellemzőek, akiket a spanyol, illetve a francia hódítók különböző mértékben befolyásolták.

Északon a marhahúsból készült ételek a legnépszerűbbek, míg délen inkább a zöldséges és csirkehúsos fogásokat részesítik előnyben. A Csendes-óceán partvidékén, illetve a Mexikói-öbölnél pedig gyakran kerülnek halak és a tenger gyümölcsei a tányérokra.

Mexikó ismert az egészen egzotikus - már-már bizarr - alapanyagairól is: előfordul, hogy iguána-, pókmajom- vagy csörgőkígyó-hús alkotja az ételek alapját; itt akár rovarokat is megkóstolhat a bátor érdeklődő. Ezek a különleges fogások az azték és maja kultúrából merítenek ihletet, ezért comida prehispánica-nak, "spanyolok előtti konyhának" is nevezik.

A legfőbb alapanyag talán a kukorica - lisztjéből készült tortilla (azaz lapos, élesztő nélküli kenyér) minden étkezésnél ott van az asztalon. A paradicsom és a babfélék is nagy szerepet játszanak a mexikói konyhában, mint ahogyan az avokádó, a papaya, az ananász, az édesburgonya és a paprika is; ezek mellé olyan, a spanyol konyhából jól ismert alapanyagok társultak, mint a marha- és disznóhús, a fokhagyma és a vöröshagyma.

A mexikói konyha rettentő fűszeres (egyesek szerint emlékeztet a magyar konyhára): a legfontosabb, legismertebb ízesítőjük a chili - ebből a paprikából több száz fajtát tartanak számon, erősségüket, pikánsságukat pedig a Scoville-skálán "mérik be", annak alapján, hogy az adott paprikában mennyi, az ideg- és érzősejteket ingerlő kapszaicin található. A tiszta kapszaicin Scoville-értéke 15 millió, míg az édeskés kaliforniai paprikáé 0. A legerősebb, legcsípősebb paprikánál ez az érték egymillió körül van (az Egyesült Államok rendőrsége által oszlatásra, leszerelésre használt paprika-permeté kétmillió). A chili mellett kedvelt fűszer a kömény, a fahéj és a vanília - csak, hogy a leggyakoriabbakat említsük.

Izgalmas összetevője a mexikói konyhának a csokoládé: ugyanis nem az édes változat a legnépszerűbb, amit mi is ismerünk, sőt, sokszor nem is desszertként tálalják. Fogyasztják forró, fűszeres italként (amely elég messze áll a mi kakaónktól), egyik változatába például ánizsmagokat és finomra őrölt chilit is tesznek és kukoricamasszával sűrítik.

A csokoládé az alapja a mole nevű szószfajtának is, ennek hagyományos, "vörös" variációjába chilit, paradicsomot, fokhagymát, fűszereket és csokoládét tesznek - ezzel a mártással aztán nyakon öntik a roston sült csirkét, vagy mártogatósnak kínálják a vendégeknek, tortillachips mellé.