Spárgás lángos

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
A tésztához: 2,5 dl tej, 1 csomag szárított élesztő, 2 db tojás sárgája, 1 egész tojás, fél citrom lereszelt héja, 55 dkg liszt, 8 dkg vaj, 1 teáskanál szárított provence-i fűszerkeverék, só

A feltéthez: 2 csokor zöldspárga, 2 evőkanál méz, 6 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 teáskanál mustár, 1 evőkanál narancslekvár, só, csipetnyi szárított tárkony, 1 pohár tejföl

Elkészítése:
A tésztához szórjuk a lisztet egy keverőtálba, tegyük hozzá a szárított élesztőt, a sót, a citrom lereszelt héját és a fűszerkeveréket. Kapcsoljuk be a dagasztógépet, majd kis adagokban öntsük hozzá a langyos tejet. Adjuk hozzá a tojássárgáját, az egész tojást és a szobahőmérsékletű vajat. Keverjük addig míg a tészta az edény falától el nem válik.

Tegyük a megdagasztott tésztát langyos helyre, fedjük le tiszta konyharuhával, és kelesszük kétszeresére.

Míg a tészta kel, készítsük el a feltétet hozzá. Vágjuk le a spárga fás végét, majd krumplihámozóval hámozzuk meg a szárát. Mossuk meg alaposan, majd dobjuk sós, forrásban lévő vízbe. Főzzük egy percig, utána szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe. Várjuk meg, míg jól lehűl, utána csepegtessük le alaposan.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A dresszinghez tegyük a mézet, olívaolajat, mustárt, narancslekvárt, sót és a tárkonyt egy kis befőttes üvegbe, zárjuk le jól, majd rázzuk alaposan össze.

Borítsuk a megkelt tésztát liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át jól, és vágjuk nyolc egyforma darabba. Kezünkkel húzzuk kerek lepény formájúra, úgy hogy a közepe mélyebb legyen.

Helyezzük egymás mellé sütőlemezre a lángosokat, kelesszük még negyed órán keresztül, majd tegyük forró sütőbe, ahol 170-180 fokon 15-20 perc alatt süssük pirosra.

Ha elkészült, kenjük meg tejföllel, tegyük rá a feldarabolt, leforrázott spárgákat, majd csorgassuk meg a mézes öntettel.