Ez jön, ez marad - bőrönd-leltár

Vágólapra másolva!
Bár komoly koncentrációt, energiabefeketetést és nem utolsó sorban, önuralmat igényel, hogy nyaralás előtt minden szükséges holmit becsomagoljunk, és minden szívünknek kedves, ám a helyszínen hasznavehetetlen holmit otthon hagyjunk - nem felesleges órák ezek:  ha jól pakoltunk be, és kéznél van minden, az időjáráson, és a légkonditól kapott heveny náthán kívül semmi nem teheti tönkre a pihenésünket. Sőt, még e kettőn is kifoghatunk - mutatjuk, hogyan.
Vágólapra másolva!

Mi legyen az EÜ- ládában?

Minél messzebb megyünk az országhatártól, annál kevésbé valószínű, hogy a patikákban ugyanolyan nevű és hatóanyagtartalmú szereket kapnunk, mint itthon - s mivel az egészségünkről van szó, jobb nem kockáztatni. Hozzuk a hazait.

Émelygőknek: akik rosszul bírják a szerpentineket vagy a légörvényeket, azoknak jó szolgálatot tehet bármilyen, patikában, vény nélkül kapható, émelygésre, hányingerre kifejlesztett tabletta, amit érdemes az utazás megkezdése előtt fél órával bevenni, hogy mire kell, hasson. Szintén jó szolgálatot tehet némi rövidital egy laposüvegben, de mivel az utóbbi időben igencsak megcsappant a repülőgépekre felvihető holmik száma, ez csak autóban és kizárólag az anyós- és hátsó üléseken alkalmazható - vegyszermentes - medicína.

Fájdalomcsillapító: még akkor is vigyünk magunkkal, ha egyébként nem szoktunk gyógyszert szedni kisebb fájdalmakra, és különben is, tíz évente egyszer fáj a fejünk, a fogaink pedig kiváló állapotban vannak; ugyanis a klímaváltozás, a légnyomáskülönbség, a levegő páratartalma - nem is beszélve az időeltolódás okozta "jetlag"-ről - mind olyan tényezők, amelyek előhívhatják rejtett kórságainkat.

Görcsoldó: nem csak nőknek. Ha valakit a vesegörcs például egy kéthetes indonéziai kiruccanás haramdik napján kap el, élet- és nyaralásmentő lehet egy levél ilyen pirula. Ne bízzuk magunkat a véletlenre: vigyük az erősebbet

Füleseknek: akinek könnyen begyullad a füle, és gyerekkorában gyakran volt "középfüle"- ahogy a Keménykalap és krumpliorr című filmben becézik a fájdalmas gyulladást a gyerekek -, az ne menjen úszni, strandolni füldugó nélkül, és ne hagyja otthon a fájdalmat és a gyulladást enyhítő cseppejit. Aki fülzsírosodásra hajlamos, az szánjon idő arra, hogy elmegy és kimosatja a fülét a kerületi szakrendelőben - vagy fülgyertyával, házilag kezeli hallójáratait -, mert ezzel az egyszerű beavatkozással minimálisra csökkenthető a füldugulás, és az emiatt fellépő fülfájás, fülgyulladás veszélye.

Megfázásra: még a 40 fokos trópusi - vagy mediterrán, vagy kontinentális - hőség sem garantálja, hogy nátha-mentesen megússzuk a vakációt: a kánikulában enyhülést adó légkondícionálók - autóban, buszban, szobában - a lázas megfázások okozói is lehetnek. Fontos alapszabály - amellett, hogy, ha tehetjük, ne üljünk/álljunk működő klíma alá/elé -, hogy egy, a melegben feleslegesnek tűnő, vékony, hosszú ujjú pamut póló mindig legyen a kézipoggyszunkban, ami a 8-10 fokkal hidegebb légsugárral szemben megvéd bennünket. Ha mégis bekövetkezik a baj, az első gyanús tüsszentés után, a nálunk lévő C-vitaminnal, fájdalom- és lázcsillapítóval, vagy egy, mindezeket egyesítő szerrel, egy-két nap alatt úrrá lehetünk a kórságon.

Huzat-érzékenyeknek, allergiásoknak: orrcsepp, szemcsepp (tengervíz-spary és műkönny is megteszi) mindenképpen legyen a csomagban - elég egy huzatos váró, vagy a nagy kánikulában, a szállodai szobában képzett hűsítő kereszthuzat, és még a legvagányabbak is fejfájással, könnyező, váladékos, vöröslő szemmel ébredhetnek. Ilyenkor jó szolgálatot tehetnek a cseppek.A kálcium pezsgőtabletta is jó barátunk lehet, több helyzetben is: egyrészt az allergia tüneteit enyhítheti, másrészt leégés után is hasznos.

Vízfertőtlenítő tabletta: ha olyan országba megyünk, ahol a víz hasmenéses következmény nélkül nem fogyasztható, de a gyümölcsmosáshoz vagy a mosogatáshoz mégsem szeretnénk ásványvizet használni, vigyünk magunkkal egy levél vízfertőtlenítő tablettát.

Szúró-szívók ellen: bárhová megyünk, élősködő rovarok, bogarak mindenhol vannak, ezért nem árt, ha felszerelkezünk szúnyog- és kullancsriasztó spray-vel és tablettával (Polyvitaplex), valamint hűsítő, viszketést enyhítő krémmel vagy stifttel - ha mégis megcsíptek minket a dögök -, de vehetünk akár olyan zselét - természetes alapanyagút, vagy gyógyszertári készítményt - is, ami egyszerre jó napégésre és rovacsípésre

Szemeseknek: roppant kellemetlen, ha a nyaralókörnyezetünkből színes foltokat érzékelünk, mert a homokban hagyott szemüvegünkre a vízből vaksin kiszaladva ráléptünk; vagy épp azért, mert óvatlanul, kontaktlencséstül ugrottunk fejest a medencébe, így látóképességünket elmosta a víz. Legyen a pakkban, a kontaktlencse-ápoló folyadékon kívül, tartalék lencse, tároló és szemüveg is.

Forrás: [origo]


Kis bibi, nagy bibi: kagylóba lépés, sziklán horzsolt könyök, térd, netán homlok - alapvetés egy nyaralás során, de bármilyen kevésbé romantikus, hétköznapi háztartási balesetnek is áldozatai lehetünk -; elég óvatlanul lapozgatni kedvenc könyvünkben vagy magazinunkban, és papír széle el is végezte a piszkos munkát. Ilyenkor jól jön - a seb mélységétől és méretétől függően - a sebtapasz, a gézlap, a ragtapasz, valamint a fertőtlenítők: a sebhintőpor és a Betadine is. Fájdalmas, mély, pulzálóan vagy erősen vérző sebekkel, ficamokkal, törésgyanús porcikákkal, vagy, ha fennáll az agyrázkódás esélye, hiába van elsősegélynyújtásból vizsgapapírunk: azonnal forduljunk szakemberhez; hívjuk a mentőt, vagy keressük meg a szálloda/fürdőhely orvosát.

Krónikus betegségek: rendszeresen szedett gyógyszerekről ne feledkezzünk meg, (inzulin, vérnyomásgyógyszerek, asztmapipa) és ha külföldre utazunk, legyen nálunk egy angol nyelvű orvosi igazolás a betegségről, amelyet okmányaink mellett tartunk.

Felkészülni a legrosszabbra: rémesen hangzik, de legalább ennyire ijesztő, ha valaki külföldre akar indulni, biztosítás nélkül - miértek és hogyanok itt !