Nyugi, nyaralunk!

Vágólapra másolva!
András és Tünde maguk sem értik, hogy miért nem jönnek ki egymással a nyaralás alatt, hiszen rendes körülmények között - vagyis a dolgos hétköznapokon - nagyon jó párost alkotnak. Ezért is vállalkoztak arra, hogy megosztják velünk a kapcsolatuk vakáció-specifikus konfliktusforrásait - mi pedig egy szexuálpszichológust kértünk meg, hogy adjon tanácsot: hogyan lehet az - akár szakításba is torkolló - nyaralási hisztériát megúszni.
Vágólapra másolva!

1. góc: tervezés

Minden a hegyekkel kezdődik: mármint a prospektus hegyekkel, az online oldalakkal, meg a nagy álmokkal. Ezek egy része az is marad, hiszen a Karib-tenger vagy Peru, még akciósan is több százezer forint - de azért így is akad lehetőség bőven. Édes tehernek tűnik, de néha nem is olyan egyszerű eldönteni, hogy külföld vagy belföld, egyénileg vagy szervezetten, nyugis tengerpart vagy nyüzsgő nagyváros, apartman vagy szálloda, teljes ellátással.

Mit mond a nő: Tünde, egy irodában dolgozik, a számítógép előtt ücsörög nap, mint nap, valószínűleg ezért is vágyik mozgalmas nyaralásra. Igazi álma egy olyan város, ahol van sok látnivaló, esetleg pár jó cipőbolt, ahonnan lehet kirándulni, és este lehet táncolni is. "Már egy nap után unni szoktam a tengerparti tespedést, mégis hagyom magam évről évre meggyőzni. De idén én döntök."

Mit mond a férfi: András, aki területi képviselő, úgy gondolja, nyugis helyet kellene választani, mert úgyis lót-fut egész évben. Neki egy finom kis homokos tengerpart az álma, néhány barátságos kocsmával, ahol van kivetítő, hogy a foci EB-t és az olimpiát se kelljen kihagynia, miközben feltöltődik. "Kiráz a hideg, ha a bevásárlós, szaladgálós, városnézős idegbajra gondolok, kizárt, hogy idén több kilométert gyalogoljak a múzeumokban." - teszi hozzá.

A szakember szerint: nem is annyira a nők és férfiak közötti különbég miatt alakulhat ki nézeteltérés, hanem azért, mert a pár két tagja különböző típusú munkát végez. "Vegyük figyelembe, hogy különböző vérmérsékletű emberek utaznak együtt. Ha valaki irodában dolgozik, szeretné az egész évi mozgásigényét kijárni magából. Aki viszont olyan beosztásban van, hogy állandóan jönni-menni kell, akkor szívesebben üldögélne, sörözne, pecázna." - Esztergomi László szexuálpszichológus.

A kompromisszum: Jó módszer lehet, ha nem csak az úticélban, de a programban is jó előre megállapodnak. A nők ugyanis hajlamosak azt mondani: "majd Te kitalálod, hogy mit fogunk ott csinálni." Csakhogy a helyszínen kiderül, hogy egyáltalán nem tetszik neki az a program, amit a férfi szervezett, és kezdődnek a durcáskodások, veszekedések. Esztergomi László azt javasolja, hogy akár már télen lássunk hozzá a tervezgetéshez, nézegessük együtt az útikönyveket, a képeslapokat. "A kapcsolatnak is jót tesz, ha egy fárasztó nap után összebújunk, és lélekben, fantáziában már elindulunk"

2. góc: csomagolás

Általános vélekedés, hogy a nők még a szomszéd nénit is berakják a bőröndbe, míg a pasiknak elég egy fürdőnadrág, és egy fogkefe. A férfi nem is érti, hogy minek egy hétre három bikini, a nő attól fél, hogy nem tudnak majd egy elegánsabb helyre beülni, hiszen a párja nem akar inget vinni magával.

Mit mond a nő: "Nem azért pakolok annyi ruhát, mert nem tudok dönteni, inkább azért, mert egyszerűen utálom, ha nincs választék. Ráadásul szeretek mindenre felkészülni. Persze itthon morog, hogy nem férünk el egy bőröndben a sok felesleges cucc miatt, de nem egyszer előfordult, hogy én mentettem meg, amikor elővarázsoltam egy fejfájás csillapítót, vagy egy meleg pulcsit, amit őfelsége nagyvonalúan elfelejtett beraknia."

Mit mond a férfi: "Rendszerint a felét sem használja annak, amit magával visz, és még így is előfordul, hogy nyafog, hogy nincs mit felvenni. Néhány éve, amikor még egyedül utaztam, nekem - kis túlzással - elég volt egy váltás fehérnemű, egy fogkefe meg egy hitelkártya, és mégis remekül elvoltam. Miért kell egy nyaralásból napi divatbemutatót kreálni?"

A szakember szerint: "Ez egy olyanfajta gordiuszi csomó, amit csak karddal lehet kettévágni. A nő mindig, amíg csak él, ragaszkodik a saját kis motyójához, amit a férfi, amíg csak él, sokallni fog."

A kompromisszum: "A nő okosan tesz, ha vásárol a férfi kedvenc italából, vagy elkészíti a kedvenc ételét, és azt mondja: 'eleget fogsz cipelni miattam, hadd kedveskedjek ezért előre'. Így talán a pasas is könnyebbnek érzi a nehéz bőröndöt. Érdemes egyébként együtt csomagolni, úgy, hogy a nő készítsen ki mindent, amire szükség lehet, és hagyja, hogy a férfi rendezze el a bőröndben. Mert a férfiak a térbeli dolgokban jobban boldogulnak, ez kifejezetten férfi specialitás."

3. góc: az út

Ismeretlen utak, amelyeken órák óta egyetlen tábla sem igazít útba, sőt, mintha a térkép nem is jelölné őket. A rádióban idegen nyelven karattyolnak, jobb valami zenét betenni, de milyet? Ráadásul a melegtől elcsigázott pár órák óta össze van zárva, csoda, hogy berobban a puskaporos hordó?

Forrás: [origo]


Mit mond a nő: "A közös autózás állandó stressz, nem csak a nyaraláskor. Néha kifejezetten félek, mert hulla fáradtan is vezetni akar, ahelyett, hogy engem is odaengedne a kormányhoz. Ha segíteni próbálok, hogy merre kell menni, ingerülten rám morog, ha nem szólok, hogy hol a lehajtó, akkor meg az a baj. Ráadásul én szeretek beszélgetni, de őt ez zavarja. Viszont attól a zenétől, amit ilyenkor bömböltet megfájdul a fejem."

Mit mond a férfi: "Annál a mondatnál szokott elszakadni a cérna, ami a lehajtó után 2 km-rel szokott elhangzani: 'nem itt kellett volna lemennünk?' Azt is utálom, ha lelkizni kell a kocsiban, hiszen ilyenkor nem tudok odafigyelni arra, amit mond, viszont hajlamos egy rossz mondat veszekedni. Attól pedig végképp kiborulok, ha eltévedünk, és azt hajtogatja, hogy kérdezzünk meg valakit - egyrészt utálok kérdezősködni, másrészt mi a garancia, hogy aki útba igazít tényleg tudja mit beszél?"

A szakember szerint: "Ha két ember ennyire nem tud együtt autózni, menjen inkább repülővel nyaralni. Az autóban egyébként tényleg könnyű összeveszni, hiszen egy szűk helyen ülünk órákig, és rengeteg a konfliktusforrás. Jó, ha mindkét ember képes erőt venni magán. Az például nagyon praktikus megoldás, ha a hosszú út elején, az ismerős terepen az asszony vezet, így addig a férfi tud pihenni."

A kompromisszum: a tervezésbe az is belefér, ha megállapodunk, milyen zenéket viszünk magunkkal az útra. Jó megoldás lehet a hangoskönyv is, ha nem zavarja azt, aki vezet. Érdemes a térképet előre "kijegyzetelni", hogy melyik útról melyik felé kell menni, milyen városneveket kell keresni az útjelző táblákon, kb. hány km-t kell haladni egy-egy szakaszon. Ez pasi munka, amivel nemcsak a párjának, de magának is segít, hiszen egy ilyen itinert könnyebb követni, mint a térképet.