Zöldségtempura

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:

2 szál sárgarépa, 1 db cukkíni, 1-1 db színes kaliforniai paprika, 3 szál újhagyma, fél köteg zöldspárga; a tésztához: 2 db tojás, 20 dkg búzaliszt, só, fél csokor kapor, étolaj a kisütéséhez.

Elkészítése:

Hámozzuk meg a sárgarépákat, a spárgák fás végeit és a cukkini két végét vágjuk le, a paprikákat csumázzuk ki. A megtisztított és alaposan megmosott zöldségeket vágjuk ceruza vast

agságú hasábokra. Egy kis tálba szitáljuk a lisztet, majd üssük rá a tojásokat. Ízesítsük sóval, tegyük hozzá az összevágott kaporlevelet és öntsünk hozzá három deciliternyi jéghideg vizet. Érdemesebb a vízbe pár darab jégkockát tenni, hogy minél hidegebb legyen a tésztánk. A tészta alapanyagait habverővel alaposan dolgozzuk össze.

Tegyük egy tálba a zöldségcsíkokat, szórjunk rá egy maréknyi lisztet, majd keverjük jól össze. Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőbe étolajat, annyit mintha rántott húst készítenénk. Egy maréknyi vegyes zöldségcsíkot tegyünk a tojásos tésztába, mártsuk bele jól, majd pár szálat fogjunk össze, csepegtessük le kicsit és tegyük a felforrósított olajba. Süssük pár percig, sütés közben egyszer fordítsuk meg, majd szedjük ki egy konyhai kéztörlőkendővel fedett tányérra.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Mellé szójaszószt, édes chili paprikamártást, vagy zöldséges-joghurtos mártogatót kínáljunk.

A zöldséges tempurát másféle zöldségekből is elkészíthetjük, kapor helyett használhatunk bazsalikomot, petrezselyem zöldjét, majoránnát, vagy akár korianderlevelet is.