Négymagos zsemle

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
30 dkg fehér kenyérliszt, 10 dkg zabliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 3 evőkanál extraszűz olívaolaj, 2 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 1 csomag szárított élesztő, 1 maréknyi hántolt napraforgómag, fél maréknyi lenmag, fél maréknyi szezámmag, fél maréknyi dió, 1 maréknyi rozspehely, körülbelül 3 dl langyos víz

Elkészítése:
Szórjuk a lisztet egy dagasztóedénybe, kanalazzuk rá a sót, a cukrot és szórjuk rá a szárított élesztőt és csorgassuk rá az olívaolajat. Tegyük a hántolt napraforgómagot, a diót, és a rozspelyhet egy konyhai gyorsvágó gépbe, és kissé zúzzuk össze. Beletehetjük egy nejlonzacskóba is, majd klopfolóval törjük össze. Szórjuk a lisztre, majd kapcsoljuk be a dagasztógépet. Kis adagokban öntsük hozzá a langyos vizet - víz adagolásánál ügyeljünk, hogy a tészta közepesen kemény maradjon.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Dagasszuk legalább öt percig, amíg a tészta az edény falától el nem válik. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, majd langyos helyen kelesszük kétszeresére.

Ha a tészta duplájára dagadt, borítsuk ki liszttel meghintett deszkára, kezünkkel gyúrjuk át jól, majd nyújtsuk ki két centi vastagságúra.

Vágjunk késsel a tésztából egyforma zsemle nagyságú kockákat, majd tegyük egymás mellé sütőlemezre. Kelesszük még további 15-20 percen keresztül, utána tegyük előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt 170 fokon süssük ropogósra.