Dr. Nagy Éva: A bőr nem felejt

Vágólapra másolva!
Pattanások, mitesszerek, kis piros anyajegyek, ajakherpesz és seborrhea, vitiligó és periorális dermatitisz - Dr. Nagy Éva bőrgyógyász-kozmetológus a chatelők kérdéseinek kereszttüzében, a Vendégszobában.
Vágólapra másolva!

Üdvözlöm a kedves chatelőket, várom a kérdéseiket bőrgyógyászat, kozmetológia tárgyköréből!

Azt szeretném kérdezni hogy mi okoz hajhullást és mit lehet vele tenni? [barnatitkárno28]
- A hajhullásnak számtalan oka van, a leggyakoribb a diffúz hajhullás, amikor napi 100 szálnál több hullik ki. Ennek az okát tisztázni kell, leggyakoribb oka vashiányos anémia (vérszegénység), de lázas megbetegedések után is előfordul. A másik, ún. foltos hajhullás hátterében többnyire bakteriális gócok (fog-, gége-, nőgyógyászati vagy urológiai probléma) áll. Amenniyben sikerül a gócot kiiktatni, a haj 2-3 héten belül kinő.

Üdvözlöm Éva! Az egyik tanítványomnak mire felébredt az egyik reggel egy 20Ft-os területen gyakorlatilag megkopaszodott az arcszőrzete. Ez miért van? [Érzékek hercege.]
- Feltételezem, fiúról van szó. Bőrgyógyász szakorvoshoz kell fordulnia és gócvizsgálatok (fog, gége, urológia) elvégzése szükséges.

A rossz fog is okozhatja a hajhullást?[]
- Igen, a leggyakoribb oka a foltos hajhullásnak.

Üdvözlöm doktornő, létezik hatékony módszer a már előrehaladott hajhullás visszapótlására, úgy hogy az ember utána valóban a sajátjának érezze az új haját? [edizwiq]
- A nők esetében a hajhullás visszafordítható (reverzibilis). Általában klimax körül kezdődik a fejtetőre lokalizálódó ún. férfias jellegű hajhullás, ami inkább ritkulásnak, mint hullásnak nevezhető. Léteznek olyan hajszeszek, amelyek rendszeres használatával valóban részben visszapótolható a haj. A férfiak ún. androgén típusú fejtetőre, halántékra lokalizálódó hajhullása visszafordíthatatlan (irreverzibilis).

A hajhullásra a Revalid a legjobb gyógyszer, vagy van, ami jobban hat nála? [timy999]
- A Revalid igen jó gyógyszer, recept nélkül kapható. Amennyiben nem szünteti meg a hajhullást, feltétlenül tisztázni kell az okot. Erre laborvizsgálatok kellenek, bőrgyógyászhoz célszerű fordulni.

Van olyan maximum faktorszámú napozószer, amit már nem ajánlott használni? [Riocska]
- Az EU államokban 50+-nál magasabb faktorszámot nem lehet forgalmazni.

42 fokban mekkora faktor számu naptej ajánlott? [barnatitkárno28]
- A bőr típusától függ - világos bőrűeknek 50+, normál bőrűnek napozás kezdetén 30, majd a barnulás során csökkenthető a faktorszám, kreol bőrűek már a napozás kezdetén mindössze 10-20-as faktorszámot használjanak, majd ez is csökkenthető.

A karomon van egy terület, amely nem barnul, mit lehet vele tenni? [Blike]
- Feltehetőleg pigmenthiány van ezen a területen (vitiligó). Az erős napfénytől ezt a területet védeni kell, 50+ faktorú fényvédőt használjon.

A kislányom 18 hónapos. Strandra mennék vele, de a védőnö szerint árt a börének. [mani1028]
- Lehet babákat is a strandra vinni a megfelelő napozószerek használatával. Őket mindig árnyékban szabad csak napoztatni.

A bőrradír leszedi az arcrol a napégette bőr utáni hámlást? [SUMMER!!!]
- Igen, leszedi, de nagyon óvatosan kell vele bánni, mert a friss bőr rendkívül érzékeny. Ilyenkor tilos napra menni, mert barna foltok alakulhatnak ki.

Van egy új termék, ami 50 faktoros és babáknak való, ettől függetlenül használhatja egy felnőtt ember is? [Hajnali fény!!]
- Persze, nyugodtan használhatja felnőtt is.

Nem tudok lebarnulni, bármit csinálok. [szimonetta15]
- Feltehetőleg az ún. viking típusú bőrbe tartozik (fehér szeplős bőr, világos szem, világos haj), és ezért kevés a pigment termelő sejtje. Az ilyen típusú bőr csak vörösödik, és valóban nem tud barnulni. Ha mindenféleképpen napra kellene mennie, 50+ fényvédőt használjon.

A barátom nagyon leégett a napokban és nagyon viszket neki, nagyon piros a bőre. Mit ajánl, mit tudnánk vele csinálni? [timy999]
- A gyógyszertárban recept nélkül kapható napozás utáni nyugtató krém (Burow kenőcs). Belsőleg szintén recept nélkül kapható Zyrtec start vagy Claritin akut tabletta.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]


Ha valaki négy napig strandol, és nagyon leég, az mennyiben károsítja a bőrt? [szabolcsi kan]
- MIndenféleképpen károsítja a bőrt, legközelebb ne tartózkodjon hosszú időt a napon. Ugyanis a fény hatása életünk során összeadódik, és a bőr nem felejt.

44 éves vagyok, gyermekkorom óta van időleges lábgombám, de egyik bőrgyógyász vagy kozmetológus sem tudott kigyógyítani. [RÉJMOND]
- A leggyakoribb lábgombásodás valóban a két lábujj között jelenik meg, szinte állandó kezelést igényel, amennyiben hajlamos az illető a gombás megbetegedésre. Ez lehet ecsetelő, spray vagy belső gomba ellenes tablettás kezelés.

Az lenne a kérdésem, hogy mi az oka annak, hogy 29 éven keresztül egy darab pattanásom sem volt, és az utóbbi időben viszont nagyon sok jelent meg az arcomon. [nagylany_777]
- A tinédzser kor feletti pattanások leggyakoribb oka a fogamzásgátló tabletták abbahagyása. Azt tanácsolom, hogy bőrgyógyászhoz és nőgyógyászhoz forduljon, ugyanis ebben az esetben a pattanások megjelenésének az oka a hormonális eltérésben van. Ezt részben nőgyógyásznak kellene kezelnie (fogamzásgátló felírása), és részben bőrgyógyásznak, aki a meglévő pattanásokat gyógyszeresen (belső, külső) tudja kezelni, de a kezelés záloga a hormonális rendszer rendezése.

Milyen életkorig lesznek az embernek mitesszerei? És miért nem múlik el a kamaszkorral?[lámpaernyo]
- A mitesszerek megjelenése a kamaszkorra tevődik, tehát 13-14 évtől 16-20 éves korig. Ennek az oka a hormonális változásban van, fiúknál a hímhormonok működése a felelős érte, lányoknál a női hormonok (ösztrogén, progeszteron). Normális körülmények között ezek a pattanások és mitesszerek a tinédzser kor elmúltával megszűnnek. Amennyiben nem, ekkor kell bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni.

A felkaromon apró kiütések vannak amióta csak élek, nem tudom, mik lehetnek. [csabiks]
- A felkarokon megjelenő apró kis száraz kiütések, amennyiben kicsit kiemelkednek a bőr felszínéből és a bőrnek így smirgliszerű lesz a tapintása, egy öröklött megbetegedés (keratosis pilaris), és nyáron a napfénytől sokkal szebb, télen csúnyább, ilyenkor puhító krémeket szoktunk javasolni. Nem szabad kinyomni ezeket a kiütéseket, mert begyulladnak és csúnya barna folt marad a helyükön.

Doktornő, nem tudom mennyi a bőrrák kialakulásának az ideje, de néhány év múlva lesz munkájuk bőven!Mi erről a véleménye? [szotyiárus2]
- Már most tapasztaljuk, hogy a bőrrákosoknak a száma szaporodott. A betegségnek a lappangási ideje különböző, oka az intenzív napfényben keresendő. Amennyiben valaki a bőrén nem gyógyuló sebet talál, feltétlenül forduljon bőrgyógyász szakorvoshoz, sajnos a bőrrák előfordulása már nem csak időskorban jellemző.