Hozzávalók:
1.5 kg sárgabarack, fél citrom leve, 2 ág levendulavirág, 1 csomag zseléfix (2:1), 50 dkg cukor
Elkészítése:
Az érett barackokat mossuk meg jól, majd vegyük kétfelé, és a magokat vegyük ki. A barackhúst vágjuk körülbelül egy centis darabokra. Nem szükséges a héját lehúznunk. Tegyük egy nagy lábasba, tépkedjük rá a levendula virágait, (használhatunk szárított levendulavirágokat is), csorgassuk rá a citromlevet, majd szórjuk rá a zselésítőt. Keverjük jól össze, és hagyjuk állni legalább egy órán keresztül.
Tegyük a lekvárnak valót a tűzhelyre, majd kapcsoljunk alá. Állandóan kevergetve kezdjük el főzni, majd ha felforrt szórjuk rá a cukrot. Főzzük még kis lángon öt percig, utána töltsük tisztára mosott lekváros üvegekbe.
Zárjuk le a tetejét azonnal, majd állítsuk fejre legalább öt percre. Így nem kell tartósítószert használnunk az téli eltevéshez. Öt perc elteltével fordítsuk vissza, és máris tehetjük a helyére az éléskamránkba.
Az ínyencek az üvegbetöltés előtt egy stampedli barackpálinka hozzáadásával tehetik még izgalmasabbá a dzsemet.