Hétköznapi perverziók

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke nemrégiben beperelt egy brit bulvárlapot, mert az, amellett, hogy egy botrányos fotót közölt róla, amint katonai egyenruhában öt örömlánnyal múlatja az időt, perverznek bélyegezte. Az ügyben eljáró ügyvéd a per során arra hivatkozott, hogy ügyfele viselkedésében nincs semmi kivetnivaló, bizonyos perverziók a hétköznapi szexuális játékok közé sorolhatók. A jogász szavai nem csak azt vetik fel, hogy mi a normális szexuális viselkedés, de azt is: valóban minden emberben ott lapul a perverz?
Vágólapra másolva!

Perverzió-e, ha valaki egyenruhába bújva örömlányokkal játszik szexuális szerepjátékot? A kérdés egy bírósági tárgyalóteremben vetődött fel Max Mosley ügyében. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke ugyanis beperelt egy brit bulvárlapot, amiért botrányos felvételek jelentek meg a róla és öt prostituáltról, amint egyenruhában játszik szado-mazo szerepjátékot a hölgyekkel. Az per során felmerült a kérdés: perverznek tekinthető-e Max Mosley viselkedése? Ügyvédje szerint nem, ebben nincsen semmi kivetnivaló, hiszen vannak bizonyos dolgok, amelyek néhány ember szemében perverziónak számítanak, de ennek ellenére a hétköznapi szexuális játékok közé sorolhatók.

A pernek ezen részét idézte fel a Times Online egyik cikke, amelynek szerzője eltöprengett: vajon perverznek születni kell, vagy a szexuális eltévelyedések tanult viselkedési formák?

Perverz, vagy csak furcsa?

Azt, hogy mi a normális szexuális viselkedés, mi számít furának, bizarrnak vagy perverznek, nem is olyan egyszerű különválasztani. Az általunk megkérdezettek abban például egyetértettek, hogy az állatokkal folytatott szexuális viszony perverznek számít, de az anális közösülésről már nagyon eltérőek voltak a vélemények.

Az is kiderült, hogy nagyon kevesen találkoztak személyesen a normálistól eltérő szexuális viselkedéssel, az pedig, hogy saját szokásait ebbe a kategóriába sorolja valaki, csak egyetlen esetben fordult elő: egy férfi - nevezzük Péternek - bevallotta, hogy szeret durva, közönséges szavakat használni szex közben. Egy másik nyilatkozó, Klaudia úgy fogalmazott: "A perverzióról leginkább csak olvastam, meg olyan aberráltakkal találkoztam eddig, akikbe - szerintem - szinte minden nő belefut egyszer életében: mutogatós bácsikkal és buszon dörgölődzőkkel. De egyszer már előfordult, hogy begyűjtöttem egy igen furcsa fickót, aki olyan szinten imádta bámulni a lábfejemet, még szex közben is, hogy az már zavaró volt."

Egy másik lány, Kati pedig arról mesélt, hogy nyári kalandba bonyolódott egy olyan fiúval, aki szerette volna szex közben elfenekelni, "de abba már nem ment bele".

"Kényelmetlenül éreztem magam a kéréstől, pedig a srác nem volt bunkó vagy erőszakos, és én is bevállalós vagyok" - mondta a lány. Azt viszont sem Klaudia, sem Kati nem tudta eldönteni, hogy a partnereik valóban perverzek voltak-e, vagy inkább csak egy kicsit furcsák.

Ki is a perverz?

Dr. Esztergomi László szexuálpszichológus is úgy gondolja, tisztázni kellene, mit is értünk perverzión.

"Nem könnyű meghatározni, hogy a hálószoba mely eseményei tartoznak a perverzió fogalomköréhez" - mondja a szakember. "A homoszexualitást például a múlt század viktoriánus felfogása még ide sorolta - ma pedig szabadságjogokat élvez. Hasonló a helyzet az orális szexszel: ezt még ezelőtt 40 évvel is természetellenes fajtalanságnak tekintették egyesek, ma viszont már a szexuális kultúrának természetes része."

Esztergomi László szerint azonban néhány ismert nemi elferdülést, közöttük a szadizmust, mazochizmust, a gyermekek, az idősek, a holtak felé irányuló vágyakat mindenképpen ide kell sorolnunk. A szakember általánosságban úgy véli, hogy az a fajta szexuális játék, amelyben a nemi szerveket használják örömszerzés céljából, bármiféle módon, de közös megegyezés alapján, nem lehet perverz.

"Amíg az egyik nem alázza meg a másikat, nem sérti meg a másik szépérzékét, addig nincs vele baj. A probléma ott kezdődik, amikor a nemiségben megjelennek olyan dolgok, amelyeknek semmi közük a szeretkezéshez."